Г-жа Митрофанова ще трябва да работи доста усърдно, за да

...
Г-жа Митрофанова ще трябва да работи доста усърдно, за да
Коментари Харесай

Даниел Лорер: Г-жа Митрофанова ще трябва да работи доста усърдно, за да остане у нас

Г-жа Митрофанова ще би трябвало да работи много старателно, с цел да остане у нас, съобщи в предаването " Лице в лице " по БТВ министърът по нововъведенията и растежа Даниел Лорер. Той разяснява проблема с съветския дипломат Елеонора Митрофанова. Вчера вицепремиерът Асен Василев разгласи, че тя ще бъде оповестена за " личност нон грата " до края на деня, само че след това стана ясно, че кабинетът не е обсъждал подобен въпрос.

Всички нейни дейности подтикват България към дейности против Русия, уточни Лорер. Според него напоследък тя е направила много неприемливи за посланик изявления и дейности.

Лорер разяснява и проблема с избора на шеф на Българска народна банка. В момента ръководещата коалиция има двама претенденти - Андрей Гюров от Политическа партия и Любомир Каримански от Има Такъв Народ. Запитан допустимо ли е да се отдръпват и двамата претенденти, Лорер отвърна, че това е една от вариантите, които се разискват.

Що се отнася до напрежението в обединението поради двете кандидатури, Лорер разяснява, че това се случва, тъй като всичко е пред камерите. " В обединението се караме, само че продължаваме дружно напред, като всяко семейство ", сподели министър Лорер.

Според него посланието, което е отправила ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен при визитата си у нас е " Вие сте свършили изключителна работа по проекта за развиване ". " Между петте минути, в които ръководителят на Европейска комисия приказва, за моя наслада тя загатна 10 пъти думата " нововъведения ". От тези 13,5 милиарда над 1,4 ще бъдат за нововъведения и конкурентноспособност за възобновяване на нашата стопанска система ", добави Лорер.

По думите му фисолофията, заложена в Плана за възобновяване, е такава, че да бъдат правени вложения в България, с цел да може страната да се развива в три съществени посоки – зелена, цифрова и обективна България.

Министър Лорер разгласи, че първите средства по Плана ще дойдат в края на лятото.

Лорер още веднъж акцентира, разяснявайки обвиняванията на водача на Има Такъв Народ Слави Трифонов в задкулистни дейности и изменничество по проблема с РСМакедония, че " задкулистните сделки завършиха, всичко се случва пред камерите, всичко е на тепсия. " А на въпроса дали има напън от страна на Европейска комисия да дадем зелена светлина за участието на СМакедония в Европейски Съюз, сподели, че " цяла Европа упорства за приемането на РСМ ". И по тази причина е обикновено " ръководителят на Европейска комисия да каже, че този развой би трябвало да стартира ".

" Сигурността на Западните Балкани е сериозна паника за Европа. Затова Европа упорства техният развой да стартира, само че двустранните връзки сред София и Скопие поставят спирачка. Така или другояче обаче Северна Македония има най-малко 10 години да се причислява в Европейски Съюз ", заключи Лорер.

" Никой не притиска България да направи компромис с ползите си ", бе безапелационен Даниел Лорер.

" Продължаваме промяната " скоро ще стане партия, съобщи министърът на нововъведенията и развиването.

От идната седмица у нас ще проработи Институт за изкуствен интелект, основан дружно с софтуерния университет в Цюрих и Софийския университет, съобщи министърът на нововъведенията и растежа Даниел Лорер.

„ В България ще произвеждаме научни фрагменти на топ научно равнище в областта на изкуствения разсъдък “, описа министърът и посочи, че концепцията е най-големите компании за изкуствен интелект в света да имат тласък да основат лаборатории в България.

Институтът ще се обитава в София Тех Парк и ще започва този вторник. Той ще бъде привлекателен център за магистри и докторанти от целия свят.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР