Футболисти, които притежават чуждо гражданство и са с друг цвят

...
Футболисти, които притежават чуждо гражданство и са с друг цвят
Коментари Харесай

Футболисти с друг цвят на кожата няма да играят за България, каза директорът в БФС Георги Иванов

Футболисти, които имат непознато поданство и са „ с различен цвят на кожата “ няма да играят за българския народен тим по футбол. Това сподели техническият шеф на Българския футболен съюз (БФС) Георги Иванов , прочут с прякора си Гонзо .

Думите му идват след десетилетия старания на международните футболни организации и членуващите в тях федерации да изкоренят расизма в този спорт. През 2008 година УЕФА стартира акцията „ Респект “, чиято съществена цел е постигането на тъждество на всеки, без значение от неговия пол, раса, вяра или благоприятни условия.

„ В българския народен тим би трябвало да играят единствено българи. Докато аз съм шеф на националните тимове непознат състезател, с непознат паспорт, с различен цвят на кожата няма да играе в българския народен тим “, сподели Иванов. Той добави, че не желае състезатели от други страни да „ заместват българските “ и че съгласно него това е порочна процедура.

Включването на състезатели, които са родени в една страна, само че избират да играят за друга, е постоянно срещано събитие в европейския и международния футбол. В предишното за българския народен тим по футбол са играли състезатели, родени в Сърбия, Бразилия, Хърватия и други. При последното класиране на националния тим на България на финали на огромен футболен конгрес – Евро 2004 в Португалия, в състава на отбора участваха трима души, родени в някогашна Югославия – Предраг Пажин, Златомир Заргорчич и Зоран Янкович .

В момента старши-треньор на националния тим е сърбинът Младен Кръстаич .

Техническият шеф на футболния съюз разяснява и друга тематика, обвързвана с анулацията на контролни срещи на българския „ Левски “ София против съветски тимове по време на предварителен лагер. Ръководството на столичния отбор взе това решение поради недоволството на почитателите си, които бяха срещу поради непредизвиканата война, която Русия стартира против Украйна.

След началото само че нашествието съветските клубове и националният тим на страната п във всички интернационалните шампионати под егидата на ФИФА и УЕФА.

„ Феновете не може да дефинират „ Левски “ с кой тим да играе. Това е малко непрофесионално. Това са контроли, тимът е отишъл там да се приготвя и дали ще играе с съветски, украински или африкански отбори няма никакво значение “, сподели Иванов, който е някогашен състезател, треньор и шеф на „ Левски “.

През годините националният тим и клубовете в България са получавали санкции поради прояви на расизъм. През октомври 2019 година по време на мач на националния тим против Англия в София срещата беше прекъсвана на няколко пъти поради расистки викания. След мача деянията на част от почитателите попаднаха в заглавията на водещи европейски медии, а по-късно УЕФА наказа БФС с един мач пред празни трибуни и финансова глоба.

Мачът с Англия стана мотив тогавашният министър председател с аргумента, че „ страната ни е поставена на челни страници като расистка страна поради група олигофрени или недоброто управление на футболния съюз като протестни отзиви към него “. В дните след мача ГДБОП организира акция в офисите на футболния съюз, а самият.

През април 2021 година Михайлов отдръпна оставката си, а по-късно се и завоюва нов мандат отпред на българския футбол. Неговият конкурент Димитър Бербатов и клубове оспорват резултатите от конгреса, а сега към момента текат каузи с оборване на резултатите.

Михайлов е отпред на БФС от 2005 година От тогава до момента България не е взела участие нито един път на финали на Световно и Европейско състезание.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР