Футболът е страст за милиони хора по света, ако не

...
Футболът е страст за милиони хора по света, ако не
Коментари Харесай

От Football Manager до футбол на най-високо ниво

Футболът е пристрастеност за милиони хора по света, в случай че не и за милиарди. Още от ранна детска възраст всяко дете си мечтае един ден да стане знаменит футболист.

И несъмнено, се пробва да подражава на най-хубавите. Обувките, прическата и какво ли още не. Но има и деца, които не мечтаят да бъдат футболисти, а треньори. Видео игрите пък дават идеалната опция на всяко хлапе да се потопи в света на футбола.

И от време на време фантазията от джойстика на конзолата се придвижва и в действителния живот. Пример за това е Уил Стил. Родителите му са британци, емигрирали в Белгия още преди раждането му, а през днешния ден той е един от мениджърите, за които целия футболен свят приказва.

Причината е, че Стил е едвам на 30 години, само че към този момент има опцията да води скромния тим на Реймс в Лига 1. И то не просто да бъде треньор на тима, който към този момент пети пореден сезон съумява да се задържи във френския хайлайф.

Един от известните футболни симулатори Football Manager е в основата на решението на Уил Стил да промени фокуса си от това да бъде футболист към това да бъде треньор, написа The Guardian. И по този начин стартира треньорски курс в Myerscough College в Престън.

След това се причислява към тима от същия град, където работи с юношите на клуба, а през 2014 година се завръща в Белгия. И по този начин след още няколко години усилена работа и насъбран опит през 2021 година става асистент треньор на Оскар Гарсия в Реймс.

След това обаче прекарва известно време още веднъж в родината си край страничната линия на мачовете на Стандарт Лиеж, с цел да се завърне още веднъж в Реймс през 2022 година и да поеме треньорския пост. Ход, който несъмнено е опасен, тъй като Уил Стил може и да е надарен, само че към момента няма стабилен опит зад тила си.

Ръководството на френския отбор обаче му гласоподава доверие и Стил трансформира тотално образа и тактиката на тима, правейки го по-агресивен и ефективен. Показателно все още е, че Реймс е в средата на класирането и е много надалеч от зоната на изпадащите.

А още по-показателно за наложения жанр на Уил Стил е фактът, че още веднъж все още водещият изпълнител на Лига 1 е нападателят на Арсенал Флориан Балогун, който играе чартърен в Реймс. До момента той е отбелязал 14 гола - с един повече от звездата на френския футбол Килиан Мбапе.

Най-куриозното в тази ситуация е, че Реймс биват глобявани с по 22 000 паунда всеки мач, в който Уил Стил води тима. Причината е, че треньорът към момента не е изкарал професионалния си лиценз. Но на Стил лиценз не му и би трябвало, тъй като досега Реймс са непобедени в Лига 1 от 12 следващи мача под негово управление.

Mоже би най-впечаляващо е равенството при гостуването на ПСЖ, когато Стил и неговите момчета демонстрираха на Мбапе, Неймар, Меси и компания, че не трябва да бъдат подценяване.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР