Функционалната храна е термин, използван за храни, които осигуряват допълнителни

...
Функционалната храна е термин, използван за храни, които осигуряват допълнителни
Коментари Харесай

Какво представляват функционалните храни? Всичко, което трябва да знаете

Функционалната храна е термин, употребен за храни, които обезпечават спомагателни изгоди за здравето, като да вземем за пример понижаване на риска от болести.

Функционалните храни се категоризират като стандартни храни (цели) и модифицирани храни (обогатени).

Te включват, само че не се лимитират до риба, морски блага, пълнозърнести храни, ферментирали артикули с ниско наличие на мазнини и понижено наличие на натрий.

Тези храни могат да подобрят здравето на сърцето и стомашно-чревния тракт, питателните дефицити и други хронични положения.

В тази публикация ще научите какво се смятат за функционални храни и техните преимущества и приложения.

Какво съставляват функционалните храни?

Функционалните храни оферират изгоди за здравето, които надвишават хранителната им стойност. Някои от тях са във тип на добавки или други съставки в избрани храни, които усъвършенстват здравето.

Концепцията поражда в Япония през 80-те години, когато организациите на държавното управление стартират да утвърждават храни с потвърдени изгоди в опит да подобрят здравето на популацията. ( )

Някои образци включват храни, които са обогатени с витамини, минерали, фибри или пробиотици. Богатите на хранителни субстанции храни като плодове, зеленчуци, зърнени храни, ядки и семена също се смятат за функционални храни. ( )

Добър образец е овеса, който съдържа тип фибри, наречени бета глюкан , за които е потвърдено, че понижават възпалението, усъвършенстват здравето на сърцето и усъвършенстват имунитета. ( 3 )

Друг образец са плодовете и зеленчуците, които съдържат антиоксиданти, потребни съединения, които оказват помощ за предотвратяване от заболявания. ( 4 )

Можете да видите доста храни, които претендират за неразбираеми изгоди за здравето под термина функционална храна.

Но като цяло няма световна и легална формулировка на функционалните храни. Въпреки това, храните нормално се смятат за функционални, в случай че:

  • Те съдържат съединения, които имат удобни за здравето резултати
  • Компонентът е отстранен от храната, с цел да се понижат отрицателните му резултати върху здравето
  • Бионаличността на един или повече съставни елементи на храната се усилва, с цел да се подобрят удобните за здравето резултати

Примери за функционални храни

Функционалните храни се разделят на две категории:

  • стандартни храни. Включват цели хранителни съставки, в това число зеленчуци, ядки, фасул, семена, риба, зелен чай и подправки.
  • модифицирани храни.  Включват хранителни артикули, които съдържат добавени съставки като витамини, минерали, пробиотици и фибри за възстановяване на удобните за здравето резултати на продуктите, като обогатени зърнени храни, сокове, млечни артикули и други

Нека разгледаме таблицата за образци за функционални храни и изгодите от тях:

Функционални храни Полезни съставки Ползи
Мазни риби като сьомга, херинга, скумрия и сардини Омега-3 мастни киселини Намаляване на триглицеридите и сърдечни болести
Продукти от овесени ядки Разтворими фибри (бета-глюкан) Намаляване на общия и LDL холестерол
Псилиум Разтворими фибри Намаляване на общия и LDL холестерол
Чесън Серни органични съединения Намаляване на общия и LDL холестерол
Червени боровинки Проантоцианидини Намаляване на инфекциите на пикочните пътища
Ферментирали артикули Пребиотици, пробиотици и синбиотици Подобряване на стомашно-чревното здраве
Зелен чай Катехини Намаляване на риска от характерни типове рак

Табл. 1 (функционални храни)

Прочетете още: 19-те най-хубави храни, богати на пребиотици

Ето няколко образеца за стандартни функционални храни:

  • Пълнозърнести храни: ечемик, елда, овес, кафяв ориз , кускус
  • Зеленчуци: зеле, спанак,  броколи, карфиол , тиквички
  • Плодове: горски плодове, праскови, ябълки, портокали, киви, круши, банани
  • Бобови растения:  боб, леща, нахут
  • Морски блага: сьомга, сардини, скумрия, аншоа
  • Ферментирали храни: комбуча, кефир, кисело зеле
  • Семена: чиа, конопено семе, ленено семе, тиквено семе
  • Ядки:   , кашу, макадамия, бразилски орех, шамфъстък

Примера за модифицирани функционални храни:

  • обогатени млечни артикули
  • обогатени млечни други възможности
  • обогатени сокове
  • обогатени зърнени храни, като самун и тестени произведения
  • обогатени зърнени храни

Ползи и приложения на функционалните храни

Функционалните храни могат да подобрят здравословното състояние чрез понижаване на риска от болести и възстановяване на здравето и благосъстоянието.

Може да усъвършенства здравето на сърцето

Храненето играе значима роля за здравето на сърдечно-съдовата система. Диетата може да повлияе на кръвното налягане и равнищата на липидите.

Функционалните храни могат да подобрят здравето на сърцето посредством понижаване на равнищата на кръвните липиди и налягането.

Диетичните насоки AHA предлагат:

  • Регулиране на енергийния баланс за ръководство на тежестта
  • Яденето на огромно многообразие от плодове и зеленчуци
  • Избор на пълнозърнести храни пред рафинирани зърна
  • Избор на здравословни източници на протеини, в това число риба, морски блага, бобови растения, ядки и нискомаслени и обезмаслени млечни артикули
  • Избор на минимално модифицирани храни пред мощно модифицирани храни
  • Минимизиране на приема на добавена захар и сол

Функционалните храни, отговарящи на условията на AHA, могат да подобрят сърдечно-съдовото здраве. Ето функционални храни, които могат да подобрят здравето на сърцето:

  • Цели зърна.  Консумирането на положително количество фибри е обвързвано с по-нисък риск от хронични болести като диабет вид 2, сърдечни болести и рак на червата. Следователно богатите на фибри храни, считани за функционални, включват бобови растения, пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци. ( ) ( 6 )
  • Храни с понижено наличие на натрий.  Проследяването на приема на натрий е от значително значение за здравето на сърцето. Количеството на натрия се трансформира според от категориите храни.
  • Риба и морски блага.  Диетата с високо наличие на мазнини не се смята за добра за здравето. Яденето на здравословни мазнини (омега-3 мастни киселини и ненаситени мазнини) и ограничението на нездравословните мазнини (наситени и трансмазнини) е от изгода за здравето на сърцето. Рибата се смята за функционална храна, тъй като съдържа положително количество омега-3 мастни киселини. (  )

Може да запълни дневния дефицит на хранителни субстанции

Здравословната и уравновесена диета би трябвало да дава отговор на питателните условия на даден човек. Модифицираните функционални храни, обогатени с хранителни субстанции, могат да запълнят пропуските в ежедневното хранене. ( )

Функционалните храни нормално са обогатени с:

  • Витамин А, С и Е.  Това са мощни антиоксиданти, които улавят и отстраняват реактивните кислородни типове, произлизащи от метаболизма и замърсителите на околната среда.
  • Витамин D и калций.  Те са от решаващо значение за здравето на костите.
  • Фолиева киселина.  Той е жизненоважен за развиването на невроните на бебето и за производството на ДНК и различен генетичен материал. ( ) (   )
  • Цинк.  Има доста физиологични преимущества, в това число функционираща имунна система, здраве на кожата и клетъчен напредък. (  )
  • Желязо.  Необходим е за синтеза на хемоглобин. Недостигът на желязо може да аргументи желязодефицитна анемия, сериозен проблем, изключително измежду децата, дамите в менструация и възрастните хора. ( )

Може да усъвършенства стомашно-чревното здраве

Функционалните храни, които съдържат пробиотици, пребиотици и синбиотици, могат да подобрят стомашно-чревното здраве.

  • Пробиотици.  Живи микроорганизми, които са потребни за здравето на червата.
  • Пребиотици.  Несмилаеми растителни фибри, които подкрепят пробиотичния растеж.
  • Синбиотици.  Комбинирайте пребиотици и пробиотици, които подкрепят активността и растежа на потребните микроорганизми в чревната система.

Ферментиралите артикули са известни измежду функционалните храни, тъй като съдържат пробиотици и пребиотици. Храните, съдържащи пробиотици и/или пребиотици, включват следното:

  • Млечни артикули.  Кисело мляко, сирене, други артикули с добавени пробиотици.
  • Продукти на растителна основа.  Кисело зеле и кимчи.
  • Сокове. Ферментирали сокове и такива с добавени пробиотици.

Може да усъвършенства антиоксидантния потенциал

Нашите кафези са изложени на реактивни кислородни форми (ROS) заради метаболизма и излагането на околната среда като замърсяване на въздуха, токсични химикали и UV светлина.

Антиоксидантните молекули улавят и отстраняват ROS, като по този метод предотвратяват увреждането на клетките. Те се състоят от витамини, минерали и нехранителни биоактивни съединения и се считат за функционални съставки, защото имат мощно влияние върху предотвратяването на увреждане на клетките, затова, заболявания.

Функционални храни Антиоксидантни съединения
Горски плодове Антоцианидини
Домати Ликопен
Червено грозде, череши и цитрусови плодове кверцетин
Чай Катехини
Морков Витамин А
Цитрусови плодове Витамин Ц

Табл. 2 (Функционални храни с антиоксидантни съединения)

Здравословното хранене нормално съдържа питателните субстанции и нехранителните съединения, които функционалните храни оферират.

Яденето на пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци, постни източници на протеини и здравословни мазнини може да усъвършенства вашето здраве и да предотврати болести.

Заключение

Функционалните храни са свързани с няколко мощни изгоди за здравето.

Те оказват помощ за попречване на дефицит от хранителни субстанции, могат да предпазят от заболявания и да насърчат верния напредък и развиване.

Освен разнообразието от здравословни цели храни, можете да консумирате и обогатени храни, с цел да запълните всички хранителни пропуски и да поддържате положително здраве.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР