Френският президент Еманюел Макрон заяви вчера, че Великобритания трябва да

...
Френският президент Еманюел Макрон заяви вчера, че Великобритания трябва да
Коментари Харесай

Париж призова Лондон да бъде гъвкав в преговорите с ЕС след Брекзит

Френският президент Еманюел Макрон съобщи през вчерашния ден, че Англия би трябвало да прояви еластичност в договарянията си с Европейски Съюз, откакто напусне съюза на 31 януари, съобщи " Ройтерс ".

Според него в центъра на договарянията след Брекзит ще бъдат запазването на тесните връзки в областта на сигурността и външната политика, както и отстояването на европейските стопански ползи. По мотив настояването на английския министър председател Борис Джонсън договарянията за връзките с Европейски Съюз да приключат до края на тази година Макрон акцентира, че е належащо Лондон да покаже " еластичност във връзка с този упорит график ".

Същевременно членовете на Камарата на общините на английския парламент започнаха през вчерашния ден тридневни диспути по издействаното от Джонсън съглашение за овакантяване на Европейски Съюз. Тъй като на изборите през декември неговата Консервативна партия завоюва болшинство от 80 мандата, няма подозрение, че договорката ще бъде утвърдена и Обединеното кралство ще може да излезе от Европейски Съюз в контрактувания период, изтичащ на 31 януари, отбелязва " Ройтерс ".

Предмет на дебатите, почнали през вчерашния ден и приключващи с гласоподаване в четвъртък, е законопроектът за излизане на Обединеното кралство от Европейски Съюз и за използване на съглашението за Брекзит, контрактувано от Борис Джонсън с Брюксел, разяснява " Франс прес ".

При представянето през вчерашния ден на законопроекта английският министър за Брекзит Стивън Баркли сподели пред депутатите, че този текст дава отговор на волята на британците, дали своят вот преди повече от три години за излизане от Европейски Съюз. Баркли акцентира, че законопроектът подсигурява правата на жителите на Европейски Съюз в Обединеното кралство, както и правата на британците в Европейски Съюз.

Първи избор по текста имаше на 20 декември, седмица откакто консерваторите на Борис Джонсън завоюваха болшинство в Народното събрание. Тогава депутатите поддържаха договорката за Брекзит с 358 гласа " за " против 234 " срещу ". В четвъртък гласуването ще бъде второто по въпроса. /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: След Брекзит (420)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР