Френският президент Еманюел Макрон заяви, че страната му оказва непоколебима

...
Френският президент Еманюел Макрон заяви, че страната му оказва непоколебима
Коментари Харесай

Макрон обяви непоколебима подкрепа за Молдова

Френският президент Еманюел Макрон съобщи, че страната му оказва " непоколебима поддръжка " на Молдова, съобщи организация Агенция Франс Прес, представен от БГНЕС.Изявлението му идва на фона, на повишеното напрежение сред Кишинев и подопечните на Кремъл сепаратисти в Приднестровието.

" Франция удостоверява непоколебимата си поддръжка за независимостта, суверенитета и териториалната целокупност на Република Молдова в границите на интернационално приетите ѝ граници ", съобщи той в взаимно изказване с молдовския президент Мая Санду, която е на посещаване в Париж.

Две години след нахлуването на Русия в прилежаща Украйна Молдова е изправена пред " многочислени провокации, провокирани от спора по нейните граници ", се споделя в изказването.

На първо място в листата е Приднестровието, където през предходната седмица марионетната порруска власт се обърна към Москва с " молба " за " отбрана ".

Нараства загрижеността, че територията може да се трансформира в ново огнище на спор и че Молдова " е изправена пред засилващи се хибридни офанзиви ", обявиха двамата президенти.

Срещата сред Макрон и Санду ще включва подписването на съглашение за защита сред Кишинев и Париж, както и икономическа пътна карта.

" Молдовската страна би трябвало да бъде в положение да пази своя неутралитет, да пази своята територия и своето население и да способства за районната и интернационалната сигурност ", се споделя в изказването им.

Макрон и Санду обявиха, че Париж изцяло поддържа промените на Молдова, целящи един ден да се причисли към Европейския съюз преди референдума, който ще се организира там по-късно тази година.

Те прибавиха, че " промяната в правораздаването и битката с корупцията " ще бъдат изключително значими за сполучливото кандидатстване за участие. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР