Френският президент Еманюел Макрон изгуби парламентарното си мнозинство след законодателните

...
Френският президент Еманюел Макрон изгуби парламентарното си мнозинство след законодателните
Коментари Харесай

Френското положение е малко българско. Или обратното?

Френският президент Еманюел Макрон изгуби парламентарното си болшинство след законодателните избори по-рано този месец. Текат интензивни договаряния за сформиране на държавно управление с задоволителна парламентарна поддръжка, които досега не дават резултат. Френската политическа обстановка е малко българска или може би противоположното.

От тази позиция евентуално е любопитно да забележим по какъв начин един държавен глава, непосредствен по възгледи с българския министър председател Кирил Петков, приказва на опозицията. Той направи телевизионно послание след съвещания с водачите на всички политически партии, в това число и на главната му съперничка Марин Льо Пен, лидерка на крайнодесния Национален общ брой, която Макрон победи на президентските избори през април.

" На 24 април, вие ми дадохте още веднъж доверието си, избирайки за президент на Републиката ", сподели Макрон на французите. " На 12 и 19 юни избрахте вашите депутати. Не мога... да подцени дълбоките разломи и разделения в нашата страна, които се придвижват в нашето (Национално) заседание ".

" Президентското болшинство би трябвало да се разшири ", продължи президентът. " Трябва групово да се научим да управляваме и да законодателстваме друго. Да изградим нови взаимни отстъпки в разговор, чуване и почитание " (подчертаването е наше).

При първия си мандат след 2017 година той разполагаше с цялостен надзор над Народното събрание. Но в неделя, същите гласоподаватели, които през април го преизбраха, в този момент подразнени от високата инфлация и чувството за равнодушие от негова страна, взеха решение да гласоподават за фрагментиран парламент, отбелязва Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

В обръщението си Макрон априори изключи основаване на държавно управление на националното единодушие и предложи други два сюжета - плаващи болшинства по всеки самостоятелен въпрос, по който Народното събрание би трябвало да се произнесе, или основаване на коалиция.

Подобно на България, след коронавирус рецесията и войната, Франция се нуждае от незабавно законодателство, акцентира Макрон. То визира покупателната дарба на французите, незабавни ограничения в опазването на здравето, заетостта, енергетиката и климата. Заради тях президентът прикани партиите да застанат над политическите си разлики и да работят " с изясненост и отговорност " като се обединят към обща работна стратегия.

Президентът обаче предизвести, че компромисът не трябва да отстъпва от програмата, с която той е бил определен - на първо място от мощния му ангажимент към Европа и към това да не се усилват налозите и дългът, отбелязва в. " Фигаро ".

Вестникът напомня, че " Републиканците " (традиционните десноцентристи) отхвърлят както концепцията за коалиция, по този начин и за съглашение за ръководство. Крайната левица - " Непокорна Франция " - водена от Жан-люк Меланшон, е непримирима съпротива на Макрон и увлича около себе си социалистите и зелените. Комунистите са затворили вратата към държавно управление на националното единодушие, към което преди този момент са били склонни. Националният общ брой декларира, че няма да поддържа държавно управление, което не приема неговите позиции, които са суверенистки, евроскептични, антиимиграционни и протекционистки.

Макрон даде на политическите партии една седмица да размислят. Според " Фигаро " по този начин той се пробва да ги накара да споделят с него отговорността от следствията на възможен политически блокаж. Последното средство, което му остава при неналичието на компромис е да разпусне Националното заседание.

През седмицата за размисъл френският президент има сгъстена интернационална стратегия. Днес и на следващия ден той е на среща на върха на Европейския съюз в Брюксел. После отпътува за среща на върха на Г-7 в замъка Елмау в Бавария и от 28 до 30 юни е на среща на върха на НАТО в Мадрид.

Френската конституция разрешава на Макрон да разпусне Националното заседание, след което, в 40-дневен период, би трябвало да се проведат нови парламентарни избори. Вероятността центристката коалиция на Макрон да усъвършенства парламентарното си посланичество на тях е дребна. Конституцията не му разрешава да разпусне още веднъж събранието година след предходното разформироване.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР