Френски съд осъди всичките обвиняеми - седем мъже и една

...
Френски съд осъди всичките обвиняеми - седем мъже и една
Коментари Харесай

Осъдиха всички обвиняеми за атентата с камион в Ница на затвор до 18 години

Френски съд осъди всичките обвинени - седем мъже и една жена, за ролята им в атентата с камион през 2016 година в Ница на Ривиерата, при който бяха убити 86 души. Присъдите са от 2 до 18 години отнемане от независимост и затварят кървава глава във Френска история, съобщи Ройтерс.

Мохамед Грайеб, главният обвинен по делото и другар на причинителя на атентата Мохамед Лауеж Булел, бе приет за отговорен в принадлежност към терористична организация, и го осъди на 18 години затвор.

По същото обвиняване правосъдният състав призна за отговорни и Шокри Шафруд и Рамзи Арефа, други двама знакови обвинени - които бяха упрекнати, че са помогнали на Булел да си набави оръжия, както и камиона, с който той извърши офанзивата. Двамата получиха надлежно 18 и 12 години отнемане от независимост.

Останалите петима подсъдими бяха наказани на разнообразни периоди затвор от сред две и осем години.

 Роднити на жертвите на атентата в съда
Роднити на жертвите на атентата в съда
Снимка: АР/БТА

Нито един от наказаните не беше упрекнат в съучастничество в атентата - решение на прокуратурата, с което оживели от атентата описаха, че им мъчно да се примирят.

 Жан Клод Хюблер, президент на асоциацията на жертвите, вляво, и юрист Механа Мухоу, вдясно, след края на процеса
Жан Клод Хюблер, президент на асоциацията на жертвите, вляво, и юрист Механа Мухоу, вдясно, след края на процеса
Снимка: АР/БТА

Съдът призна обвинените за отговорни, че са дали оръжие и са знаели, че той е радикализиран, само че не и че фактически са му помогнали да възнамерява и извърши офанзивата.

 Съдът в Париж
Съдът в Париж
Снимка: АР/БТА

Атентатът в Ница, който бе осъществен единствено осем месеца след смъртоносното нахлуване на " Ислямска страна " против музикалната зала " Батаклан " в Париж и националния стадион на Франция, надълбоко шокира страната и отвън нея, като удари едно от най-известните й туристически места.

Извършителят Мохамед Лауеж Булел бе премахнат от полицията на място при офанзивата. Въпреки това той съумя да измине с камиона си 2 км по крайбрежната алея в Ница, врязвайки се в множеството, което се беше събрало да следи празненствата по случай националния празник на Франция Деня на Бастилията, и лиши живота на 86 души. Няколко дни по-късно отговорност за нападението пое " Ислямска страна ", само че групировката не показа никакви доказателства, че атентаторът, който е имал досие в полицията за домашно принуждение и дребна престъпност, е бил в директна връзка с нея.

Днешното решение на съда не е дефинитивно и предстои на обжалване.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР