Франция ще помогне на Бразилия да разработи ядрена технология за

...
Франция ще помогне на Бразилия да разработи ядрена технология за
Коментари Харесай

Франция ще помогне на Бразилия да разработи свои ядрени подводници

„ Франция ще помогне на Бразилия да създаде нуклеарна технология за подводници. “ - това съобщи френският президент Еманюел Макрон, съобщи Агенция Франс Прес.

„ Искам да отворим главата за нови подводници, да погледнем в очите нуклеарното задвижване, като в същото време изцяло съблюдаваме всички задължения за неразпространение (на нуклеарните оръжия - б.р.) “, сподели Макрон при стартирането на вода на френско-бразилска подводница с стандартен мотор в Итагуай покрай Рио де Жанейро.

Той приказва по време на церемонията по стартирането на вода на третата бразилска подводница с френски дизайн, която ще помогне за защитата на дългата брегова линия на страната, наречена " Синята Амазонка ".

Изграждането на подводниците беше контрактувано през 2008 година сред бразилския президент Игнасио Лула и тогавашния френски държавен глава Никола Саркози. Сделката включваше и закупуването на 50 хеликоптера " Каракал ".

Бразилия също по този начин възнамерява да построи първата си подводница с нуклеарен мотор - " Алваро Алберто ", с което ще стане първата страна отвън петте непрекъснати членки на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, която разполага с сходен жанр уреди.

Френският военноморски производител Naval Group поддържа проектирането и построяването на подводницата, като се изключи нуклеарния казан, който се проектира от бразилците.

Бразилия се пробва да убеди Париж да усили прехвърлянето на технологии, с цел да ѝ помогне да интегрира реактора в подводницата и да ѝ продаде съоръжение, обвързвано с нуклеарното задвижване.

Франция се въздържа да трансферира такива технологии заради провокациите, свързани с разпространяването на нуклеарни оръжия.

" Обсъжда се опцията Франция да си сътрудничи с нас, в това число в региона на нуклеарната сила, нуклеарното гориво ", съобщи ръководителят на бразилската дипломация Мария Луиза Ескорел де Мораес, която призна, че това е " стратегически, сензитивен, внимателен въпрос ".

Проектът обаче претърпя обилни забавяния, основно заради бюджетни ограничавания, и в този момент се чака нуклеарната подводница да бъде пусната на вода сред 2036 и 2037 година, съгласно бразилските военноморски сили. /БГНЕС

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР