Франция разследва твърденията, че Мароко е следял мобилните телефони на

...
Коментари Харесай

Франция ще разследва предполагаем опит за шпионаж от Мароко

Франция проверява изказванията, че Мароко е следял мобилните телефони на президента Еманюел Макрон и 15 други министри, употребявайки шпионския програмен продукт Pegasus, създаден от израелската компания за киберсигурност NSO Group.

Френските медии Le Monde и France Info оповестиха във вторник, че номер, който Макрон употребява от към 2017 година, " попада в лист на службите за сигурност на Мароко, които са клиент на NSO ". Разкритията са част от следствие, извършено от журналистическата неправителствена организация Forbidden Stories и 17 медийни сътрудници, които откриха мащаба на шпионажа по света с Pegasus.

Разследването се основава на лист с над 50 хиляди телефонни номера, които са били определени за вероятно наблюдаване от клиенти на NSO от 2016 година насам. Сред тях има деятели, юристи и публицисти в страни по целия свят, в това число Индия, Мексико и Франция.

Лоран Ричард, шеф на Forbidden Stories, съобщи по новинарския канал LCI, че следствието им не може да откри дали Макрон е бил шпиониран в реалност или телефонът му е бил злепоставен от софтуера, само че несполучливо. Във всеки случай фактът, че номерът му беше открит в листата, значи, че " Мароко е имал интерес да го следи ", цитира го Financial Times.

В обществено изказване, мароканското държавно управление съобщи, че " в никакъв случай не е придобивало компютърен програмен продукт за навлизане в информационни устройства " и че " изрично отхвърля и осъжда тези голословни и погрешни изказвания ".

Financial Times не съумя да се свърже с NSO Group за коментар във връзка с хипотетичния шпионаж против Макрон. Но по-рано тази седмица израелската компания съобщи, че " ще продължи да проверява всички достоверни изказвания за злоупотреби със софтуера ", като в същото време отхвърли " погрешните обвинявания " в отчета на Forbidden Stories.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР