Франция отвори във вторник стратегическите си резерви от горива, след

...
Франция отвори във вторник стратегическите си резерви от горива, след
Коментари Харесай

"Рискован залог": Макрон не се отказва от пенсионната реформа

Франция отвори във вторник стратегическите си запаси от горива, откакто стачки в рафинерии и хранилища доведоха до дефицит на бензини и дълги опашки се извиха пред бензиностанциите.

Причината е влезлия в действие закон за пенсионната промяна, откакто в понеделник вечер в Националното заседание.

Френският президент Еманюел Макрон не възнамерява промени в държавното управление или предварителни избори след трагичния избор, при който министър председателят Елизабет Борн оцеля единствено с девет гласа при гласуването в долната камара на Народното събрание.

Макрон не възнамерява никакви промени или предварителни избори и изключи отдръпването на пенсионния закон, който ще увеличи възрастта за пенсиониране с две години до 64 години, заяви Ройтерс като се базира на източник, взел участие в срещите сред Макрон и основни съдружници във вторник.

Вместо това той ще се опита да употребява телевизионно изявление в сряда, с цел да " успокои нещата ", сподели източникът.

 Приемането на пенсионната промяна е пирова победа за Макрон Приемането на пенсионната промяна е пирова победа за Макрон

Синдикатите оповестиха, че ускоряват стачките и митингите против пенсионната промяна, продължаващи в цялата страна - най-опасното предизвикателство за властта на Макрон след протеста на " жълтите жилетки " преди четири години. " Всички сме отслабени. Президентът, държавното управление и болшинството ", сподели Жил Льо Жандр - почитан народен представител от лагера на Макрон, пред вестник " Либерасион ".

Друг народен представител от лагера на Макрон, Патрик Винял, напряко прикани президента да спре законопроекта за пенсионната промяна пред лицето на гнева, който измененията провокират, и дълбоката им непопулярност.

Насилие по улиците, опашки на бензиностанциите

Протестите из цяла Франция се възобновиха след пропадналия избор на съмнение против държавното управление. Съобщава се за подпалени кофи и повдигането на барикади на доста места.

Телевизионни репортажи демонстрираха по какъв начин полицията употребява сълзотворен газ и нападна протестиращи в няколко града. Полицаи с мотоциклети бяха видени да удрят протестиращите.

 Опашка от коли пред бензиностанция на
© Reuters

Опашка от коли пред бензиностанция на " Тотал " в Ница. Най-големият производител във Франция изпитва дефицит, откакто чиновниците в рафинериите и депата на компанията стопираха работа като митинг против признатата пенсионна промяна

Сбивания избухнаха във вторник до петролната рафинерия на " Ексон Мобил " във Фос сюр мер в Южна Франция, като държавното управление подреди на стачкуващите служащи да се върнат на работа. Мястото на рафинерията беше обхванато със сълзотворен газ, до момента в който някои стачкуващи от време на време хвърляха предмети по полицейските кордони, оповестява Ройтерс.

Държавният министър Клеман Бон заяви, че държавното управление е пристъпило към изключително набиране на личен състав, с цел да обезпечи работата на рафинерията.

 " В Париж мирише ": Стачка на боклукчиите разсъни боязън от настъпление на плъхове

Повече от 200 души бяха задържани в понеделник вечерта, заяви полицията, след спонтанни митинги, избухнали часове след неуспеха на вота на съмнение.

Началникът на полицията в Париж Лоран Нунез сподели, че ще има следствие, откакто фрагменти на служители на реда, удрящи протестиращ, бяха публикувани в обществените мрежи.

Какво следва

Проучванията демонстрират, че огромно болшинство от французите са срещу пенсионната промяна, както и против решението на държавното управление да прокара законопроекта през Народното събрание без гласоподаване.

" Мисля, че това беше отменяне на демокрацията. Правителството одобри закон, против който болшинството французи бяха срещу ", сподели сценаристът Жан Рено.

Депутатите от опозицията приканиха Макрон да уволни премиера Елизабет Борн, да свика предварителни избори и да организира референдум по отношение на законопроекта за пенсиите поради необятно публикувания яд.

" Правителството е свършено ", счита Фабиен Русел, общоприет секретар на Комунистическата партия.

Саша Ули, народен представител от лагера на Макрон, отхвърли опцията за промяна на премиера.

" Това, което чакаме от президента на републиката, е той да изготви вероятност... 3-6-месечен календар (на реформи) ", сподели той пред Ройтерс, като добави, че се надява на оферти по въпроси, в това число по какъв начин бизнесът може да бъде заставен да споделя по-голяма част от облагите с служащите.

 " Една от най-жестоките промени ": Вдигането на пенсионната възраст разгневи французите

За четвъртък е плануван общонационален ден на стачки и митинги.

" Това са общо взето двата избора на Макрон ", пишат в записка анализаторите на Eurointelligence. " Да се преструваме, че нищо огромно не се е случило и да оставим рецесията да отшуми, или да търсим общуване с искащите в събранието. "

" Като се има поради природата на Макрон, виждаме, че той е по-привлечен от първия вид. Рискован залог. "

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР