Франция откупи ръкописа на маркиз Дьо Сад за 4 млн.

...
Франция откупи ръкописа на маркиз Дьо Сад за 4 млн.
Коментари Харесай

„150-те дни на Содом“ вече е национално богатство

Франция откупи ръкописа на маркиз Дьо Сад за 4 млн. евро
Оригиналът изчезва през 1929 година

Смятаният за най-съществен в кариерата му ръкопис на френският публицист, критик, естет и мотор на половата разкрепостеност маркиз Дьо Сад, “150-те дни на Содом” бе изплатен от френската страна от частна сбирка против скромните 4,55 млн. евро и към този момент е част от Националната библиотека на Франция, заяви “Фигаро”.

Покупката бе направена след формален апел през февруари тази година от държавното управление към културни меценати да се включат в набирането на средствата. Най-дългият и недовършен разказ на маркиз Дьо Сад е преписан от него до момента в който е пандизчия в Бастилията през 1785 година върху хартиена ролка, основана от 33 листа залепени един за различен всеки с широчина 11,3 см. и с обща дължина на манускрипта 12 метра.

Самият Сад постоянно е считал че най-великата му творба е била изгубена при опожаряването на Бастилията на 14 юли 1789 година, когато се избухва Френската гражданска война. Ръкописът се появява през 1904 година - благосъстоятелност на немски психиатър - което разрешава публикуването му. Самият ръкопис е откраднат през 1929 година и се появява още веднъж през 1982 година, преди да бъде закупен през 2014 година от немският бизнесмен Герард Леритие.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР