Франк Хофман Дойче велеВ решителните месеци от 1943 година, по

...
Франк Хофман Дойче велеВ решителните месеци от 1943 година, по
Коментари Харесай

Дойче веле: Украйна - битката за Днепър може да предреши изхода от войната

Франк Хофман
Дойче веле

В решителните месеци от 1943 година, по време на Втората международна война, на територията на тогавашната Съветска Украйна Червената войска понася големи загуби, само че съумява да изтласка немските сили оттатък река Днепър. След провалянето при Сталинград при започване на февруари 1943 година хитлеристка Германия и румънските й съдружници в началото удържат по този начин наречената отбранителна линия “Пантер-Вотан”. До началото на ноември 1943 година Червената войска съумява да се откри на 450 км западно от реката. От руска страна в месеците на сраженията са убити или ранени 1,2 милиона бойци.

Един милион съветски бойци в Украйна?

Тази историческа прилика може да играе роля и в ежедневните видеопослания на украинския президент Володимир Зеленски в този момент. В Украйна съветските агресори постоянно са наричани " рашисти ", т.е. " съветски фашисти ". От няколко седмици Зеленски приказва за контраатака на юг - в региона на окупирания от руснаците град Херсон, както и за голяма бройка на военните елементи - за 1 милион души. Тази цифра не може да бъде доказана от самостоятелни източници. В началото на съветската инвазия на 24 февруари руснаците имаха до 150 000 бойци в района.
Изходът от сраженията по река Днепър, която в някои елементи на Южна Украйна е необятна един километър, е бил от основно значение преди 80 години, евентуално ще бъде подобен и през днешния ден. От първите дни на съветската инвазия бойците на Кремъл държат южния украински град Херсон с близо 300 000 поданици западно от Днепър. Американският боен специалист Майкъл Кофман от Центъра за военноморски разбори счита, че при сполучлива контраатака на този стадий украинците могат да създадат невъзможни по-нататъшните съветски настъпления към пристанищния град Одеса.

" Украинската контраатака в Херсон набира скорост "

Всъщност сега украинската войска се пробва да зададе стратегически курс за по-нататъшния ход на войната в района към Херсон с целенасочени офанзиви с доставяните от Съединени американски щати артилерийски системи HIMARS.

Ако Украйна успее, тя ще може да разгласи победа, също толкоз значима, колкото тази, която реализира, изтласквайки съветската войска от град Харков в северната част на страната. От друга страна, в случай че съветските сили удържат окупацията на града, това ще бъде горчива загуба за Украйна, която може да й коства и поддръжката от западните съдружници.
Правителството в Киев обаче може да разчита на поддръжката на доста жители на Херсон. В самото начало на съветската нападателна война пред административния център на Херсонска област, която има над един милион поданици, украинци всекидневно демонстрираха против съветските окупатори и им крещяха в лицата: " Напуснете " и " Херсон е украински ".
В края на юли украинската войска обстрелва три значими моста в региона на Херсон, по които до тогава ставаше снабдяването на съветските бойци от 49-а войска, окупирали регионалния град. Решаващ беше ударът, нанесен по моста Антонивка в Херсон, дълъг повече от хиляда метра.

Повредата на моста е толкоз сериозна, че той към този момент е непристъпен за тежка военна техника. След бомбардировката обаче в обществените мрежи се появиха видеоклипове, в които се вижда съветски понтонен ферибот като сурогат на мостовата връзка. Тази опция ще бъде лесна цел за украинците. За първи път и английското министерство на защитата заяви, че украинската " контраатака в Херсон набира скорост ".

Според английското разузнаване 49-а съветска войска в Херсон в този момент е " мощно уязвима”. " Град Херсон (...) на практика е откъснат от останалите окупирани територии. Загубата му ще се отрази доста на опитите на Русия да показа окупацията като сполучлива ", пишат в отчет от Лондон. Други видеоклипове в обществените мрежи демонстрират по какъв начин съветската страна към този момент се пробва да се възвърне от удара и явно съумява да транспортира тежка техника към Херсон.

Кой ще управлява Херсон?

Руската войска е способна да нанася целенасочени удари в региона. Саймън Островски от американската телевизия Ей Би Си да вземем за пример удостоверява, откакто е посетил района, за няколко разрушени хранилища на украинската войска в град Миколаев, откъдето украинците провеждат доставки за фронта край Херсон. " Ракетните удари на Русия в Украйна са целенасочени и нанасят огромни вреди освен на цивилното население, само че и на военните”, споделя Островски.
Според американския боен специалист Майкъл Кофман пред Украйна има благоприятни условия. Той вижда късмет за украинската войска да си върне Херсон, само че това ще бъде мъчно, изключително в случай че Украйна не може да употребява детайла на изненада.

Херсонска област е от огромно стратегическо значение за Украйна и в стопански проект. Освен пшеница там се създава и слънчогледово олио за международния пазар. По украинска информация Русия е откраднала половин милион тона зърно, десетки хиляди тона слънчогледово олио и торове от района. С помощта на GPS проследяващи устройства Киев съумява да потвърди, че кремълските войски и съветски нарушители са откраднали също висококачествена селскостопанска техника. Без плодородните южни региони Украйна надали би могла да оцелее.

Изгонването на съветските окупатори от Херсон на изток от река Днепър е и причина Киев да успее даже да изтласка съветските войски от сухопътната връзка с Кримския полуостров, който е анексиран от 2014 година в нарушаване на интернационалното право. В едно от ежедневните си видеопослания украинският президент Зеленски неотдавна съобщи, че повратната точка, за която украинците са копнеели, към този момент е достигната - и прикани за още тежко въоръжение от Запада.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР