Фотографско биенале в Плевен прекратява съществуването си заради липса на

...
Фотографско биенале в Плевен прекратява съществуването си заради липса на
Коментари Харесай

Утвърдено фотографско биенале в Плевен прекратява съществуването си заради липса на интерес от общината

Фотографско биенале в Плевен приключва съществуването си поради липса на интерес от общината.

В изявление за предаването " Хоризонт до обед " основателят на събитието фотографът Антоан Божинов описа по какъв начин е почнало това биенале:

Биенале " Фохар " се появява през 1999 година като самодейност на мен и на няколко мои сътрудници от плевенската фотографска колегия. Тогава то стартира като интернационален конкурс, който беше еднократен и в него участваха 168 създатели от седем страни. През 2001 година имаше едно доста мощно присъединяване. Участваха 15 страни, а журито подбра за присъединяване в изложбата 750 фотографии, като прибавим няколко съпътстващи изложения на стените в изложба " Илия Бежков “ в Плевен, където имаше повече от 1000 фотографии. Това, че съм в академични среди, ми дава опция да поканвам и хора, които са културолози, изкуствоведи и по този начин нататък.

Тази година обаче фотографско биенале няма да може да се организира. В края на август общинските съветници от Плевен отхвърлят предлагането за регистриране на фотографското биенале в културния календар на града. Председателят на Общинския съвет в Плевен Мартин Митев изясни за " Хоризонт ":

Това фотографско биенале от години се организира през година в община Плевен, само че доколкото аз съм осведомен, уредниците са си подали документите за включване в културния календар, когато е юридически бюджетът за 2017 година. Кандидатствали са с годишното биенале " Фохар " и по някаква причина в Комисията по просвета, а и в Съвета към кмета по просвета, е отказано. Това е в края на предходната година. Въпреки това кметът го внася на августовска сесия като изключителна точка. В случая съм дал своя вот срещу влизането в дневен ред, тъй като не виждам какво незабавно има в разглеждането на този въпрос.

Плевен губи от това решение на общинските съветници. Това акцентира Диана Андреева от Обсерватория за стопанска система на културата:

Тук става въпрос може би за партизиране на културни действия, което е неуместно да се случва в естествена европейска страна. Не може устойчивостта на събития, които са с дългогодишна история да зависи от това кой влиза или излиза от Общинския съвет или от кабинета на кмета. Плевен губи от тази липса на цялостна културна политика.
Цялото изявление с Диана Андреева, Антоан Божинов и Мартин Митев можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР