Формирования на силите за специални операции от осем балкански държави

...
Формирования на силите за специални операции от осем балкански държави
Коментари Харесай

Специалните сили на осем балкански държави участваха в международното учение „Strong Balkan-23“

Формирования на силите за специфични интервенции от осем балкански страни взеха присъединяване в интернационалното обучение „ Strong Balkan - 23 “ (B-9). Учението на силите за специфични интервенции на страните от района се организира от 31 октомври до 10 ноември на територията на Република Албания. То е част от самодейността на началниците на защитата на балканските страни за годишно осъществяване на взаимна подготовка, оповестиха от военното ведомство.

Участие взеха военнослужещи от Албания, България, Гърция, Румъния, Република Северна Македония, Турция и Черна гора, както и наблюдаващи от Босна и Херцеговина.



Целите на учението са повишение на оперативната съгласуемост, образование на персоналния състав на всички равнища за обмисляне, осъществяване и наблюдаване на специфични интервенции и използване на процедура процедурите на НАТО. Бяха обновени общоприети оперативни процедури по време на процеса на обмисляне и осъществяване на специфични интервенции в многонационална среда.

Учението мина в две елементи, като през първата се организираха взаимни занятия по огнева, инженерна, тактическа и парашутна подготовка. През втората част участниците бяха обединени в тактическа група за специфични интервенции, която възнамерява и организира целия набор от специфични интервенции по сюжет, основан за учението.



Участието в подобен формат на българските Специални сили е значим стадий от подготовката им както и опция да се задълбочи взаимното партньорство с балканските страни, което е залог за повишение на сигурността и поддържане на мира и стабилността на Балканите.

***

Инициативата за многонационалните взаимни учения на силите за специфични интервенции на деветте балкански страни (B-9 CJSE-16) стартира през 2011 година в границите на среща на върха на началниците на защитата на страните от Балканския полуостров. Ученията се провеждат и организират всяка година от друга държава-членка. Те включват провеждането на специфични интервенции за подсилване на районното интернационално съдействие, синергията и оперативната съгласуемост, както и увеличение на бойните качества на Силите за специфични интервенции от участващите страни.

Последвайте канала на

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР