Фондовите пазари в цял свят регистрираха понижение, реагирайки на опасенията,

...
Фондовите пазари в цял свят регистрираха понижение, реагирайки на опасенията,
Коментари Харесай

Спад на световните фондови борси заради високата инфлация във водещите икономики

Фондовите пазари в целия свят записаха намаляване, реагирайки на опасенията, че по-високата от предстоящата инфлация в Съединени американски щати ще принуди Фед да продължи с повишението на лихвите, предава Агенция Франс Прес.

Най-силен спад означи борсата в Лондон, откакто инфлацията във Англия се задържа на рекордни за последните 40 години, въпреки да беше записано известно закъснение през август.

В Токио показателят Nikkei загуби 2,8%, а акциите на борсата в Хонконг също поевтиняха с над 2 пункта след известията, че китайският конгломерат Fosun е подложен под наблюдаване от държавните регулатори.

В Съединени американски щати инфлацията през август беше 8,3% - по-висока от предстоящите 8% и това също ускорява страховете на вложителите.

Глобалните потребителски цени порастват от месеци, обусловени от нашествието на Русия в Украйна и това покачва разноските за сила и храна, като въздействие върху този развой оказва и спирането на веригите за доставки, подбудено от локдауните поради Covid в Китай.

След последните данни за инфлацията в Съединени американски щати някои вложители даже предвиждат, че идващото нарастване на Фед може да бъде цялостен процентен пункт.

Агресивното стягане на лихвените проценти от страна на централните банки в международен мащаб подкопава икономическата интензивност, защото потребителите и компаниите са изправени пред по-високи заплащания по кридитите.

Всичко това ускорява опасенията на вложителите, че инфлацията се оказва по-трудна да преодоляване, в сравнение с се очакваше в началото, отбелязва " Франс прес ".

В Обединеното кралство инфлацията се забави до 9,9% през август, само че остана съвсем двуцифрена. Новината докара до повишаване на паунда поради упованията за ново покачване на лихвения % идната седмица от Bank of England.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР