Фондация Открито сърце, която се е посветила на каузата да

...
Фондация Открито сърце, която се е посветила на каузата да
Коментари Харесай

Мъката е огромна: Украинката Олга дойде в България, за да опази бебето си, накрая го погреба

Фондация „ Открито сърце ”, която се е посветила на идеята да оказва помощ на бежанци от войната в Украйна, описа покъртителна история за 37-годишната Олга, която е стигнала сама и бременна в България, с една цел – да опази бебето си.

За страдание, тя претърпява покруса, като от фондацията в детайли описват по какъв начин се е стигнало до най-страшното, написа „ Петел “.

Бременната бежанка идва у нас в петия месец на бременността, само че за жалост тук се сблъсква с доста несгоди, тъй като не съумява да откри персонален доктор, а поликлиниките, които посещава или и отхвърлят обзор, или ѝ желаят по 50 лв. за обзор. От фондацията „ Открито сърце ” описват:

„ Ходила е да се моли в гинекологичното поделение на болница „ Св. Анна ” във Варна, само че и там са й отказали грижи. Накрая отива в родилното поделение на същата болница и там доктори се смиляват да я следят понякога ”.

Въпреки бременността си, Олга оказва помощ като доброволец на другите бежанци. Макар че я твърдят, че всичко върви без проблеми, водите ѝ изтичат три седмици прибързано. Таксито, което вика, я кара в неверна болница, най-накрая обаче съумява да стигне във варненската „ Св.Анна ”. Разказът на фондацията продължава:

„ На регистратурата я оставят да чака повече от час. По думите й, я вкарват в отделението чак откакто някакъв лекар е излязъл от родилното и като я е видял да седи и да чака в родилни болки, се разкрещял на сестрата, че я държи в чакалнята. Вкарват Олга в родилното, вършат ехограф на плода – няма сърдечна активност. Правят й незабавно секцио и откриват, че детето е в кома. Според думите на Олга, 24 часа след раждането не са й споделили какво се случва с детето й. Накрая я уведомяват, че се бори за живота си. И по този начин 10 дни, майката го гледаше през прозореца на реанимацията. След известно усъвършенстване бебенцето към този момент не е на командно дишане. Но сърцето му не устоя и стопира на 7-ми авуст. Дават на майка му да го подържи за първи път в ръце, когато към този момент е мъртво ”.

От фондация „ Отворено сърце ” разясняват, че при гибелта на дете у нас се прави комисия, това обаче не се случва в тази ситуация с украинката. Като причина за гибелта е посочена зараза.

За страдание обаче, нещастието на Олга и на брачна половинка ѝ, който идва от Украйна, с цел да елементарни с новороденото си дете, не свършва дотук. Семейството взема решение да кремира рожбата си, с цел да може да го погребе на украйнска земя. Това обаче води до отвод на българските свещеници да отслужат траурен обред. От фондацията описват следното:

„ Всички свещеници, които са молели им отхвърлят, тъй като „ детето не било кръстено и тъй като Българската православана черква не утвърждава кремацията! “ Казали са им да вървят да молят митрополита, само че те са се отказали, поради тотално психологично безсилие.

БПЦ обърна тил на хора, които са в голяма потребност. Бежанците от Украйна желаят да кремират околните си, с цел да върнат останките им назад в Украйна и да ги погребат там! Това, че има война и безчовечен премеждия за украинското население, явно не впечатлява българската черква, която отхвърля да изпрати покойници в традициите на тяхната религия!

Накрая бебенцето с библейското име Матвей, бе изпратено, без духовник и гала, от двамата си родители – в цялостна тишина ”.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР