Ще вали през нощта до утре на обед Жълт код

...
Ще вали през нощта до утре на обед Жълт код
Коментари Харесай

Проф. Рачев бие аларма за опасно време: 45 литра на квадратен метър, градушка и разливи на реки

Ще вали през нощта до на следващия ден на обед Жълт код за интензивни превалявания сред 25 и 35 литра на квадратен метър, а в някой планински райони и достигащи до 45 литра на квадратен метър, гръмотевична активност и градушки в 10 области в Западна и Южна България – Видин, Монтана, Враца, София-област, София-град, Перник, Кюстендил, Пазарджик, Благоевград и Смолян.
Има заплаха от разливи на реки, само че не би трябвало да чакаме нищо трагично, разяснява пред „ Труд News ” климатологът проф. Георги Рачев.
„ Днес сериозна гръмотевична активност и превалявания има в Централна Сърбия и Северна Македония.
Цялата тази валежна зона се насочва към България и по всяка възможност в късните часове на нощта ще премине през нас. И ще продължи да вали до обедните часове на следващия ден “, предвижда той.
Това са типични за летния сезон превалявания, характеризиращи се със своята мощ, само че са районни такива и никой не може да каже къде тъкмо ще паднат.
„ Жълтият код не е нещо ужасно, това е предизвестие да се наблюдават прогнозите. Този вид превалявания са внезапни, да вземем за пример в Плевен – който познава релефа на града, знае, че всичката вода се стича от скатовете към центъра на града, по тази причина се получават сходни наводнения. Дори когато има градушка или пък малък снеговалеж – това води до чупене на клони и листа, които затлачват шахтите. А и няма канализация в България, която да може да поеме 30-40 литра дъжд за 30-40 минути “, добави Рачев.
Ако има по-голям интензитет на дъжда по-голям от литър на минута, при всички положения ще има местни разливи.
Например Санданска Бистрица е много пълноводна, както и Благоевградска Бистрица. Но всичко зависи от интензитета на дъжда и какъв брой дълго ще продължи този развой. Но нещо пагубно аз персонално не чакам “, успокои климатологът.
Лятото идва скоро – въпреки и началото на юни да се чака да бъде дъждовен, температурите ще се възстановяват и няма да стигат такива ниски равнища като предишните дни, уточни Георги Рачев
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР