Фондът за лечение на деца няма да има обществен съвет,

...
Фондът за лечение на деца няма да има обществен съвет,
Коментари Харесай

Фондът за лечение на деца няма да има обществен съвет

Фондът за лекуване на деца няма да има публичен съвет, в случай че премине към Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Предложението за смяна е заложено в проектобюджета на касата за идната година. Решенията за лекуването на децата ще се вземат от специалисти в здравната каса, а не както сега от публичен съвет.

Това стана известно от конференция на ръководителя на Надзорния съвет на касата Дечо Дечев и зам.-министъра на опазването на здравето Жени Начева, на която показаха плана на Закона за бюджета на НЗОК за 2019 година Вчера бюджетът беше признат от парламентарната здравна комисия без задълбочена полемика и на фона на голям брой рецензии.

Управителят на здравната каса изясни, че след прекосяването на фонда към институцията ще се подсигурява по-ефективно разходване на парите. По думите му през 2017 година 46% от формулярите за лекуване на деца в чужбина са постъпили в касата без ясна оферта за цената на лекуването. И след прекосяването на фонда към Здравната каса се планува разноските за път, престой и преводачи на придружителите на деца да са за сметка на бюджета. " Струва ми се, че терзанията и рецензиите идват от тази група, която имат интерес практиката с превоз, преводачи и престой в чужбина да продължи ", сподели той.

" Децата в бъдеще няма да бъдат лишени от правата си за лекуване в чужбина ", уточни и Жени Начева, представена от " Фокус ". " От позиция на прозрачността, НЗОК е най-публично ръководената институция ", разгласи тя.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР