Fitch Ratings понижи рейтинга на дълга на САЩ във вторник

...
Fitch Ratings понижи рейтинга на дълга на САЩ във вторник
Коментари Харесай

Fitch понижи рейтинга на САЩ

Fitch Ratings намали рейтинга на дълга на Съединени американски щати във вторник от най-високия рейтинг AAA до AA+, оповестява CNN. Понижаването на рейтинга идва, откакто конгресмените преговаряха до последната минута за договорката за тавана на дълга, рискувайки първия банкрут на нацията.

Fitch уточни „ предстоящото фискално утежняване през идващите три години, високото и възходящо задължение на общия държавен дълг и ерозията на ръководството по отношение на съперниците с рейтинг „ АА “ и „ ААА “ през последните две десетилетия, което се демонстрира в повтарящ се дълг ограничение на опълчването и решенията в последната минута “, обяснявайки понижаването му.

Fitch сподели, че решението не е подбудено единствено от последния конфликт с тавана на дълга, а по-скоро от „ непрекъснато утежняване на стандартите на ръководство през последните 20 години “ във връзка с „ фискални и дългови въпроси “.

Правителството на Съединени американски щати съобщи, че не е според с понижаването на рейтинга.

„ Категорично не съм съгласна с решението на Fitch Ratings, сподели министърът на финансите Джанет Йелън в изказване във вторник. Промяната от Fitch Ratings, оповестена през днешния ден, се основава на остарели данни. “

Последният път, когато дългът на Съединени американски щати беше намален от друга огромна организация за кредитен рейтинг, S&P, беше през 2011 година, когато договарянията за тавана на дълга по сходен метод доближиха 11-ия час.

Този ход имаше голямо влияние върху пазара, което докара до внезапен спад на фондовия пазар и повишение на доходността на облигациите.

Пазарите във вторник не бяха обезпокоени от понижаването на рейтинга на Fitch в следборсовата търговия.

Бившият министър на финансите Лари Съмърс сподели, че решението на Fitch е „ необичайно и неуместно “, изключително откакто стопанската система на Съединени американски щати „ наподобява по-силна от предстоящото “, сподели той в обява в Twitter, в този момент публично известна като X.

Припомняме, че през юни от Fitch оповестиха, че държат Съединените щати под наблюдаване за допустимо намаление на кредитния рейтинг, макар че Конгресът одобри двупартийно съглашение за тавана на дълга, което ще подсигурява, че държавното управление може да заплаща сметките си в точния момент.

Рейтинговата организация съобщи в изказването си, че преглежда цялостните последствия и вероятностите за средносрочните фискални и дългови траектории “.

„ Fitch има вяра, че повтарящите се политически противодействия към лимита на дълга и спиранията в последната минута преди датата X понижават доверието в ръководството по фискални и дългови въпроси “, се споделя още в изказването.

Понижаването на рейтинга може да принуди Вашингтон да заплаща по-висок лихвен % по съкровищни облигации, банкноти и бонове.

Fitch съобщи, че възнамерява да промени негативното наблюдаване през третото тримесечие.

Сенатът на Съединени американски щати одобри решение за повишение на тавана на държавния дълг от 31,4 трилиона $, тъй че да се предотврати първото в историята на страната изпадане в непратежоспособност (дефолт).

Сенатът гласоподава с 63 гласа „ за “ против 36 гласа „ срещу “ законопроекта, който беше подсилен от президента Джо Байдън и признат в сряда от Камарата на представителите в конкуренция с времето след месеци на партийни разногласия сред демократи и републиканци.

Министерството на финансите предизвести, че няма да може да изплати всичките си разноски на 5 юни, ако Конгресът не предприеме дейности до тогава.

„ Избягваме дефолт довечера “, разгласи водачът на демократите в Сената Чък Шумър.

Байдън похвали навременните дейности на Конгреса. „ Това двупартийно съглашение е огромна победа за нашата стопанска система и американския народ “, акцентира президентът демократ и увери, че ще го подпише като закон допустимо най-скоро.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР