Fitch предупреди, че може да понижи кредитния рейтинг на САЩ

...
Fitch предупреди, че може да понижи кредитния рейтинг на САЩ
Коментари Харесай

Fitch предупреди за възможно понижаване кредитния рейтинг на САЩ заради държавния дълг на страната

Fitch предизвести, че може да намали кредитния рейтинг на Съединени американски щати поради несигурността по отношение на тавана на дълга, която докара страната до ръба на дефолта. Белият дом и републиканците в Конгреса към момента не могат да реализират съглашение, макар че до крайния период остава единствено една седмица.

Агенция Fitch Ratings предизвести за допустимо намаление на кредитния рейтинг на Съединени американски щати, който сега е на най-високото равнище ААА, заради опасността от несъстоятелност вследствие на превишаване на тавана на държавния дълг, се показва в изказването в формалния уеб уебсайт на компанията (fitchratings.com/research/sovereigns/fitch-places-united-states-aaa-on-rating-watch-negative-24-05-2023). Агенцията е сложила дълготрайния рейтинг за несъблюдение на отговорностите на емитента в задгранична валута в режим „ Рейтингово наблюдаване “ (рейтинг в развой на преразглеждане) с отрицателна вероятност.

Решението на Fitch Ratings се изяснява със усилването на политическите различия, които не разрешават да се реализира съглашение за повишение на тавана на дълга или прекъсване на действието на настоящия предел, макар наближаващия краен период, обявиха от организацията. Министърът на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън съобщи, че след 1-ви юни държавното управление няма да може да заплаща сметките – до крайния период остава тъкмо една седмица. Fitch чака, че страните въпреки всичко ще съумеят да реализират съглашение до тази дата, само че признава, че рисковете от по-различен резултат са се нараснали.

„ Ожесточената борба за тавана на държавния дълг и неспособността на американските управляващи да се оправят със средносрочните фискални провокации, ще докара до увеличение на бюджетния недостиг и повишаване на дълговото задължение. Съществува и действителен риск от утежняване на платежоспособността на Съединени американски щати “, обявиха от Fitch.

На 19 януари 2023 година Съединени американски щати доближиха тавана на дълга от 31,38 трилиона $. Към 23 май паричният баланс на Министерството на финансите доближи 76,5 милиарда $, а на 1-2 юни държавното управление би трябвало да извърши огромни разплащания. Ако таванът не бъде нараснал или суспендиран до „ деня Х “, това ще изпрати отрицателен сигнал за ръководството на страната в необятен смисъл и за готовността на Съединени американски щати да извършват отговорностите си в точния момент (именно това е дефолтът, което напълно не е фалит) – съгласно Fitch това няма по какъв начин да подхожда на най-високия ААА рейтинг.

Преговорите за тавана на дълга се водят от администрацията на президента на Съединени американски щати Джо Байдън и републиканците, които имат болшинство и в двете камари на Конгреса. Страните се надяваха да реализират съглашение до предишния уикенд, само че по-късно настъпи неочаквана „ пауза “ в разискванията. Белият дом не е склонен да понижи федералните разноски, за което упорстват републиканците, съобщи ръководителят на Камарата на представителите Кевин Маккарти.

Ситуацията тревожи вложителите: доходността на американските държавни облигации, чийто падеж настава в миг, когато има най-голяма възможност от несъблюдение, се покачва, а един от главните борсови показатели – S&P 500, се намалява към този момент два следващи дни, отбелязва Bloomberg. Позицията на Fitch отразява незабавната нужда от бързо реализиране на съглашение, съобщи представител на Белия дом пред организацията.

Твърде дребна е вероятността политиците на Съединени американски щати да не се спогодят и страната да изпадне в дефолт. Но в случай че това се случи, никой не се наема да предвижда какво ще се случи със международната стопанска система и надлежно с стопанските системи на безусловно всички страни.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР