Фирмите често се оплакват от рекета на държавната власт и

...
Фирмите често се оплакват от рекета на държавната власт и
Коментари Харесай

Бизнес климатът в България, бюрокрацията и корупцията

Фирмите постоянно се оплакват от рекета на държавната власт и администрация, като корупцията основава освен беднотия, само че и заплашва развиването на цялата стопанска система. Регулаторната ни среда се характеризира със трудност, липса на бистрота и случайно или едва използване на закона, като тези фактори основават тласъци за корупция. В битката с корупцията има прочут прогрес при дребната корупция, само че публикуваната корупция на високо равнище, изключително при публичните поръчки и потреблението на евросредствата, продължава да бъде огромен проблем.

Инвеститорите остават загрижени за върховенството на закона, написа в годишния отчет на. Наред с ендемичната корупция, вложителите цитират и други проблеми, възпрепятстващи вложенията, в това число компликации при приемането на нужните разрешителни, непредсказуемост заради чести регулаторни и законодателни промени.

Инвеститорите считат, че правосъдната ни процедура е непоследователна и че националното законодателство се употребява за въздържане на конкуренцията. България продължава да се преглежда от доста вложители като привлекателна дестинация за вложения с ниски разноски, с държавни тласъци за нови вложения. Страната предлага най-евтината работна ръка в Европейския съюз (ЕС) и ниски и закрепени корпоративни налози и налози върху приходите. България обаче има най-ниската продуктивност на труда в Европейски Съюз, а в средносрочен проект продуктивността е в допълнение изложена на риск заради бързо свиващото се население. Особено отрицателно се прави оценка потенциалът на страната ни да притегля и задържа вложения и вложители.

Българската стопанска система продължава да е част от Европейски Съюз, като най-вече суровинен и компонентен снабдител, само че с малко нововъведения. Страната ни продължава да разчита на стеснен брой от фактори за конкурентоспособност, като това са главно ниска цена на труда и ниски директни налози. Притеснителен е фактът, че към този момент години наред поддържаме ниско равнище на образованието, а имаме достъп до финансови запаси.
 Никакъв прогрес в битката с корупцията и оправянето на правораздаването, съгласно Европейска комисия Никакъв прогрес в битката с корупцията и оправянето на правораздаването, съгласно Европейска комисия
България не е отчела никакъв прогрес в битката с корупцията на високо ниво. Това написа във втория отчет за върховенството на закон...

Роля върху ниската конкурентоспособност на България оказва и ниското ниво на доверие в институциите, като това води до възпрепятстване на икономическия напредък. Икономическото развиване и прогнозите обрисуват редица провокации пред българската стопанска система.

Основните фактори на растежа се развиват с мудни темпове, което е предопределено от влошената бизнес среда и вероятности. За да се реализира ускорение на растежа и догонване, са нужни редица промени, които не бяха стартирани и направени до момента. Вижда се нуждата от структурни промени в стопанската система, изключително в браншовете свързани с усвояването на средства от Европейски Съюз в бъдеще. България е на 69-о място от 180 страни в Индекса за разбиране на корупцията на Transparency International за 2020 година, което е най-лошото в Европейски Съюз. България е на 56-о място в Индекса на човешкото развиване на Организация на обединените нации за 2020 година, най-ниският резултат измежду страните от Европейски Съюз.

През второто тримесечие на 2021 година се чака отскок на българската стопанска система, напредък на Брутният вътрешен продукт, както и на понижение на безработицата. Инфлацията обаче продължава да нараства, като следва наклонността за покачване на цените на петрола и борсовите артикули на интернационалните пазари. Специфично за България е също въвеждането на по-високи цени за електричество, газ и отопление от 1 юли 2021 година

Успешното въвеждане на повече ваксини и ускорената имунизация може да предизвикват широкообхватно икономическо възобновяване у нас, подкрепено също с повишение на потреблението и последователно увеличение на българския износ. Очаква се вътрешното търсене да способства за икономическия ни напредък, като последователното облекчение на ограничаващите ограничения ще насърчи потребителското търсене през втората половина на годината. Ключов фактор за повишаването на вложенията ще бъде сполучливото използване на Националния проект за възобновяване и резистентност. Публичните вложения могат да изиграят значима роля за възобновяване на стопанската система, както и да оказват помощ за разкриване на нови работни места.

Още от ПОЛИТИКА:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР