Фирма за биопроизводство е в основата на всички инициативи срещу

...
Фирма за биопроизводство е в основата на всички инициативи срещу
Коментари Харесай

Ще има ли крематориум в Камено? Скандали по темата тресат Черноморието

Фирма за биопроизводство е в основата на всички начинания против нашия план за   крематориум в Камено. Лъжа е, че има водоизточник наоколо. Това сподели в изявление за „ Здравей, България “ по Нова телевизия вложителят Кристиян Киров.

„ Хората са доста предубедени. Едно електронно издание разгласява доста добра публикация за нея, че е в черния лист на Регионална инспекция за опазване на околната среда и какви екологични произшествия е предизвикала на Камено. Сега тези хора скачат против нашия план. Това, че има водоизточник наоколо, е неистина. Тръбата от него минава през нашия парцел. От ВиК не ни позволиха да се закачим към нея, тъй като водата е отровена от пестицидите на земеделците ”, добави той.

„ Жителите на Община Камено за четвърти следващ път саботират провеждането на публично разискване за построяването на крематориум в града. Фирмата-инвеститор среща гневен отпор от страна на жителите на градчето, който продължава към този момент две години “, напомни водещата на „ Здравей, България “ Лора Инджова.

„ Срещу плана беше проведена подписка, в която над 2400 души се афишират изрично срещу построяването на крематориум. Местните хора се притесняват, че инсталацията ще докара до екологично замърсяване на въздуха и околната среда от изгарянето на тленни остатъци “, прибавя сътрудника й Виктор Николаев.

Киров посочи, че планът за крематориум бил на международно равнище. Концепцията била такава, с цел да можело хората, които употребяват услугата, да се усещат оптимално умерено и да им се сътвори нравствен комфорт. 

„ Вече имаме направен архитектурен план. Комин няма да видите. Той е в вграден в постройката. От него ще излиза единствено пара, твърди той.

„ Ние обаче нямахме опция да бъдем изслушани на публичните чувания, тъй като идва една навалица. Започват тези хора да крещят и да саботират диалога. Затова естествените хора, които са пристигнали да зададат въпроси, не може да чуят отговорите “, жалва се вложителят. 

„ Има пет индивида, които предизвикаха това неодобрение. Те през вчерашния ден на публичното разискване споделиха „ ние сме братовчеди и другари, няма да ви оставим да стане това тук “. На едно такова малко обитаемо място е доста елементарно да пристигна някой и да навие роднините си да скочат против нас. Ние нито един път не бяхме изслушани. Никой не се вгледа в плана. В България работят сега четири такива крематориум а. Този във Варна е с сходна апаратура “, добави той.

„ В тази система е топлообменника. В целия свят тази сила се употребява за отопление на административни здания, учебни заведения. Нашето решение е да я използваме за земеделие “, посочи Киров. 

„ Жителите на Камено и на близките обитаеми места са доста чувствителни към чистотата на въздуха, който дишаме, тъй като дълги години сме тровени от комините на Нефтохим. След като Лукойл купиха комбината, се затвориха много от нездравословните производства и се усъвършенства доста качеството на въздуха “, сподели пък кметът Жельо Вардунски.

„ Бяха направени огромни вложения в тази сфера и Камено стана прелъстителен център на много хора, които желаят да си купят парцели и да живеят в нашия град “, добави той.

„ Има подписка с над 2300 души. Не знам за какво господин Киров счита, че зад тях стои някаква корпорация “, съобщи кметът на Камено. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР