Фирма на родителите на депутата от ГЕРБ Делян Добрев е

...
Фирма на родителите на депутата от ГЕРБ Делян Добрев е
Коментари Харесай

Пелетигейт. Разследване свърза родителите на Делян Добрев с фиктивни сделки с ТЕЦ Марица 3

Фирма на родителите на депутата от ГЕРБ Делян Добрев е сключвала фиктивни покупко-продажби за доставка на дървесни боклуци от пелети с Топлоелектрическа централа " Марица 3 " , която е свързвана с предприемача Христо Ковачки . Това сочи следствие на Антикорупционния фонд (АКФ), в четвъртък.

Самият Делян Добрев отхвърли изказванията в следствието да са правилни и ги дефинира като " внушения и операции ".

През последната повече от година той беше измежду хората, които упорстваха за удължаването на периода за употреба на въглищните централи в Маришкия басейн, както и за предоговаряне на Плана за възобновяване и резистентност. Такова решение би било в интерес и на засегнатата Топлоелектрическа централа " Марица 3 ", показват от АКФ.

Затова и съгласно организацията казусът повдига подозрения за спор на ползи на Добрев, хипотетични корупционни закононарушения и нарушавания по отношение на екологичното законодателство. Поради това АКФ е изпратила сигнали до КПКОНПИ, прокуратурата и министъра на околната среда и водите.
Какви съставляват фиктивните покупко-продажби
Разследването на АКФ стартира от инспекция на Регионалната дирекция по горите в Кърджали поради сигнал, че в Топлоелектрическа централа " Марица 3 " е доставена хипотетична нелегално отсечена дървесина.

През декември 2022 година инспекцията открива, че централата е предоставила 8 фактури за доставка на дървесен чипс от компания „ Визьор “ ООД , приблизително по към 3 000 тона месечно, на цена от 95 лв. на звук. Превозни билети за чипса не са показани, а на територията на ТЕЦ-а не е установено съществуване на дървесина.

„ Визьор “ ООД е благосъстоятелност на майката и бащата на Делян Добрев, който е народен представител от ГЕРБ и някогашен министър на енергетиката. Дървесният чипс е материалът, от който се създават пресованите пелети.

Според АКФ обаче има разминаване сред фактурираното количеството 3 000 тона месечно и действителните количества, които " Визьор " ООД може да създава. Според формалните данни, показани на уеб страницата на компанията месечното произвеждане на пелети на компанията възлиза на едвам към 2600 тона.

„ Излиза, че компания „ Визьор “ създава по-голямо количество боклук, в сравнение с пелети. Което явно не дава отговор на истината. Още повече, че по технология пелетите се създават точно от дървесни боклуци и освен това произвеждане не би трябвало да се генерира забележителен боклук “, показват от АКФ.

Освен това от АКФ отиват и в един от цеховете на " Визьор ", където служащи им споделят, че създават единствено пелети, само че не и дървесен чипс.

Това съгласно организацията поражда подозрения, че дървесината, за която " Визьор " е получавала пари от централата, е съществувала единствено на хартия. Според документите през 2022 година към 285 000 лв. на месец (около 3 милиона лв. на година) са отивали от Топлоелектрическа централа " Марица 3 " АД към компанията на родителите на Добрев.
Въпроси за въглеродните квоти на ТЕЦ-а
Отделно от това следствието слага под подозрение и заявените от ТЕЦ-а въглеродни излъчвания.

Според европейските регулации централите, които употребява биомаса като гориво за производството на ток в допълнение към въглищата, заплащат и по-ниски суми за нездравословните въглеродни излъчвания. Отпадъците от пелети също се смятат за биомаса.

Данните, изнесени от АКФ обаче, слагат под въпрос дали Топлоелектрическа централа " Марица 3 " фактически е употребила биомаса и дали е заплатиладействително дължимите суми за въглеродни квоти.

" Или се касае за накърняване здравето на живеещите в региона и за ощетяване на националния и европейски бюджет с милиони ", пита Лора Георгиева от екипа на АКФ.

През февруари Европейската прокуратура заяви, че със системата за търговия на Европейския съюз с нездравословни излъчвания. Сред претърсени тецове тогава беше и " Марица 3 ", както и други централи, свързвани с Христо Ковачки.
Какво дават отговор от компанията на родителите на Делян Добрев
От компанията " Визьор " споделят пред АКФ, че три следващи години са правили доставки в Топлоелектрическа централа Марица 3 на " дървесен чипс, който съставлява създадена продукция в обектите на сдружението и не е дървесен боклук ".

Пратките се заявявали по телефона за съответния месец, а не са били по подписан контракт, и се извозвали до ТЕЦ-а с лицензиран нает превоз.
Какво сподели Делян Добрев
В писмени отговори до АКФ депутатът от ГЕРБ отхвърля да дава пояснения, защото не е притежател или шеф на засегнатата компания. Той обаче отхвърля да е в спор на ползи и твърди, че настояването му за предоговаряне на ПВУ и това, че е срещу 40% понижаване на излъчванията от централите на въглища, няма връзка с интереса на компанията на родителите му.

В пост във Facebook в четвъртък той написа и че " останалите елементи ще изяснят юристите " му.
Какво дава отговор Христо Ковачки
Бизнесменът Христо Ковачки, който е свързван с Топлоелектрическа централа " Марица 3 ", от своя страна споделя, че не е осведомен с доставчиците на биомаса на Топлоелектрическа централа Марица 3 - Димитровград.

" Познавам Делян Добрев като обществена персона. Подкрепям всички опити на българските централи да горят биомаса и други нискоемисионни горива, което е основата на зеления преход ", написа още той в отговорите си до АКФ.

Ковачки е свързван с разнообразни въглищни централи и мини в България, само че няма директно присъединяване в собствеността им. През годините предприемачът е казвал, че съветва тецове, без да дава повече детайлности. Последно през февруари той удостовери пред Свободна Европа, че край Гълъбово.

Централата там влезе във фокуса на публичното внимание в средата на 2022 година, откакто инспекции откриха замърсяване с фини прахови частици и серен диоксид „ в пъти над нормите “.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР