Финландската телевизионна и радиокомпания се обърна към учен футуролог, за

...
Финландската телевизионна и радиокомпания се обърна към учен футуролог, за
Коментари Харесай

Футуролог изброи 6 сценария за изчезване на човечеството във всеки един момент

Финландската телевизионна и радиокомпания се обърна към академик футуролог, с цел да разбере какъв брой евентуално е този или оня сюжет да аргументи гибелта на човечеството. Пандемия? Супервулкан? Бунт на изкуствен интелект? Експертът разяснява шест разновидността и споделя кой апокалипсис, съгласно него, ни заплашва преди всички, написа

Човечеството е нежно и доста рискове ни дебнат от всеки ъгъл. Но какъв брой евентуално е то да почине в облак от радиоактивна пепел или да бъде унищожено от някакъв робот? На този въпрос дава отговор футурологът Карим Джебари. Той е футуролог в Шведския институт за бъдещи проучвания. Дадохме му задача да разяснява другите сюжети, които биха могли да доведат до гибелта на човечеството.

Климатичната рецесия

Климатичната рецесия, с всички тези покачвания на температурата и морското ниво, може да има големи последствия за човечеството, само че Джебари счита, че нашият тип не е заплашен. „ Рискът тя да докара до гибелта на човечеството е необикновено дребен “, споделя той.

Сценарий, който може да има съдбовни последствия за нас, може да бъде позволен единствено в случай че си представим, че климата на нашата планета ще стане толкоз парещ, колкото е на Венера. Но това са единствено теории на тези, които обичат да спекулират за края на света и нямат в действителност учредения, твърди ни Джебари.

Климатичната рецесия обаче подхранва други други закани, като войни и пандемии. В допълнение, това може да повлияе на икономическия напредък, което също може да аргументи спомагателни проблеми (това са сходни пандемии). „ Мисля, че климатичната рецесия е доста сериозен проблем. Не тъй като високите температури и горските пожари съставляват характерна опасност за човечеството, а тъй като равнището на рисковете като цяло се усилва “, споделя Джебари.

Изригването на супервулкан

На нашата планета има към 20 от по този начин наречени супервулкани - големи кухини в земната кора, които са изпълнени с магма. Най-известната е може би калдерата в американския народен парк Йелоустоун.

Супервулканичните изригвания се случват към един път на всеки 100 000 години, само че те не се случват толкоз постоянно, че да би трябвало да се опасяваме за човечеството. По време на изригването на супервулкан земната кора като че ли експлодира и изтичащата от нея лава унищожава всички живи същества в близост. Потенциалното изригване на вулкан обаче не заплашва човечеството, сподели Джебари.

"Изменението на климата, което супервулканите предизвикваха по-рано в историята, се случва доста по-бавно от измененията на климата, което ние самите предизвикваме в този момент ". Последиците могат да бъдат доста дълготрайни: климатът ще се промени в продължение на хиляди или даже десетки хиляди години, споделя Джебари.

Когато супервулканът Тоба изригна преди към 75 000 години, се е считало, че е предизвикал вулканични зими по цялата планета с дълготрайност от 6 до 10 години. Пепелта и доста други частици, които са летяли във въздуха, просто не са пропущали слънчевите лъчи.

Пандемията

Тъй като сега коронавирусът вилнее в света, просто е належащо да се упоменат такива типичен пандемии като чумата или испанският грип. Карим Джебари споделя, че вирусът нормално се характеризира или с висока смъртност, или със мощна инфекциозност. В случаите, когато смъртността е висока, човек нормално е толкоз болен, че чисто физически не може да се движи и да заразява всички в близост. Има обаче изключения и те са това, което ни плаши.

„ ХИВ/СПИН не е доста инфектиран, само че лишава доста време, с цел да се открие и по тази причина болнияj човек може да болести доста хора “, споделя Джебари.
Ето за какво нов незнаен вирус със сходни свойства може да съставлява опасност за човечеството.

Други рискови инфекциозни болести са тези, пренасяни от животни, като чумата, която се популяризира посредством плъховете. Ако самото животно не страда доста, то обстановката става много рискова за Homo sapiens. "Би било извънредно, в случай че имаше вирус, който може да се придвижва от кожни бактерии или акари ".

Въпреки това, до момента в който има стопански запаси за проучвания и хигиена, пандемиите като цяло могат да бъдат следени. Но в случай че изискванията се трансформират, методите за отбрана против заболяването също ще се трансформират. „ Четиримата конници на апокалипсиса са един тим. В историята на пандемиите те постоянно са били свързани с войните “, изяснява Джебари.

Войната

Преди много време международните страни взимаха решение за всичко и внезапно започваха война. Но това доста се промени след последната международна война - вземете за образец актуалните оръжия и дронове.

„ Не знаем какво ще се случи в една обстановка на нуклеарна международна война, и дали ще можем да държим под надзор процеса на все по-широкото въоръжаване с нуклеарни оръжия “, споделя Джебари.

Той допуска, че една война може да стартира с дребен нуклеарен гърмеж, проведен за тактически цели, и едвам по-късно да се употребяват от ден на ден и все по-мощни оръжия. Най-лошият сюжет за нуклеарна война е обвързван с появяването на по този начин наречените огнени стихии. Експлозията на нуклеарна бомба в един град основава горещина и образува микроклимат с ураганни ветрове, издигащи се високо в стратосферата.

Саждите от горящите градове могат да блокират слънчевата светлина, което от своя страна може да докара до нуклеарна зима. "Според новите климатични модели нуклеарните зими са доста по-голям проблем, в сравнение с се смяташе до момента ". Средната температура може да спадне с 10-20 градуса, според от това къде се намирате на планетата. Студът може да продължи до 10 години, което ще има пагубен резултат върху селското стопанство в международен мащаб.

"Този тип нуклеарна зима считам за най-вероятната опасност за човечеството ". Интересна детайлност е че, Финландия има една от най-големите хранителни запаси в Европа, споделя Джебари.

Изкуственият интеллект (ИИ)

ИИ към този момент ръководи доста от ежедневните ни решения. Например, когато може да попитате смарт телефона си на глас да откри рецепта в Интернет или да видите особено подбрани реклами в обществените мрежи, и по този начин ИИ работи за вас. Отдавна има ИИ, които превъзхождат хората в избрани области. Например международният първенец по шахмат Гари Каспаров загуби от компютъра IBM Deep Blue през 1996 година.

Следващата стъпка в развиването ще бъде основаването на по този начин наречения мощен ИИ. С други думи, човек се стреми да сътвори ИИ, който би бил толкоз интелигентен или даже по-умен от човек в общия смисъл, а даже и във всички области. Страшният сюжет допуска, че индивида ще загуби контрола над машината и тя ще стартира да взема решенията и да се усъвършенства, а ние даже няма да разбереме това.

Но по какъв начин ИИ може да ни убие, съответно? Примерите на Карим Джебари, са меко казано, кървави. „ Представете си, че той е програмиран да основава стомана. Тогава той може да разбере, че човешката кръв е цялостна с желязо и да рециклира всички хора, създавайки стоманени тръби от нас ".

Чудесно. ИИ, даже и да е доста комплициран, мисли доста съответно. Той прави това, което му е предписано и не е наложително да прави това, което ние в действителност желаеме да направи.

Това е обичан сюжет на писателите-фантасти, само че до каква степен е действителен?

„ Според мен е малко евентуално това да се случи. Вече съществуващите технологии с ИИ са освен доста надалеч от свръхинтелекта, само че те са незадоволителни в самата си парадигма. Съществуващата технология просто няма капацитета да стане по-добра от хората. Тяхната архитектура е прекомерно лимитирана.

И защото всичко това е изтласкано в далечното бъдеще, индивидът, съгласно Джебари, ще има време да проучва рисковете и да сътвори система, която няма да разреши на ИИ да излезе отвън надзор.

Космосът

Вселената и най-близките до нас галактики са извънредно място, цялостно с враждебни сили, които елементарно могат да се оправят с нас. Има необятно публикувана догадка, че динозаврите са изчезнали заради метеорит. А знаете ли, че космоса е към момента цялостен с метеорити? „ Що се отнася до метеоритите, ние сносно ги проучихме в най-близкото до нас пространство. Примерно, сме разбрали къде се намират най-големите камъни и знаем, че те няма да се сблъскат с нас в продължение на няколко века “, споделя Джебари.

Но ние приказваме за метеорити, които съставляват опасност в планетарен мащаб. Що се отнася до по-малките небесни тела, които са способни да вземем за пример да унищожат град, тогава, съгласно Джебари, рискът се усилва. "Но ние изключихме вероятността човечеството да бъде унищожено от метеорит в близко бъдеще ".

Добре е да чуем, че галактическите валуни не ни заплашват сега. Но в случай че си позволим да мечтаем, тогава, несъмнено, няма да е нездравословно да обсъдиме по-фантастичния сюжет с извънземните. Джебари сподели, че му е мъчно да си показа по какъв начин човек, да вземем за пример, може да разбере евентуалните сигнали от извънземните форми на живот.

„ Преводът от изцяло чужд език включва взаимоотношение с тези извънземни форми на живот “. И какво ще стане, в случай че не се разбираме? Ще има спор. Но кой ще нападна първи, с цел да завоюва тактическо преимущество?

Всичко това, несъмнено, са единствено догатки, и на процедура те не учредени на нищо. Но спекулациите могат да бъдат занимателни.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР