Финансовият секреатариат на Хонконг посочи, че след месеци на тежки

...
Финансовият секреатариат на Хонконг посочи, че след месеци на тежки
Коментари Харесай

След месеци протести, Хонконг вече официално ще е в рецесия до края на седмицата

Финансовият секреатариат на Хонконг уточни, че след месеци на тежки антикитайски митинги градът към този момент публично е изпаднал в криза, съобщи Reuters. " Ударът върху нашата стопанска система е доста мощен ", разяснява в пост финансовият секретар на града Пол Чан, като по думите му данните, които ще бъдат оповестени публично до края на седмицата, ще покажат, че градът е в техническа криза. Това ще е първият спад на брутния вътрешен артикул на Хонконг от интервала на Голямата криза.

Стопанството на Хонконг към този момент записва спад през второто тримесечие на годината, а съгласно Чан през идващото обстановката даже се е влошила. Нещо повече, секретарят уточни извънредно мрачна прогноза за стопанската система на града за цялата година. " Изглежда, че ще ни е извънредно мъчно да реализираме стопански напредък даже сред 0 и 1% на годишна основа ", сподели той. " Не изключвам опцията растежът за цялата година да бъде негативен. "
 Протестите в Хонконг сринаха цените на хотелите
Протестите в Хонконг сринаха цените на хотелите

Някои хотели оферират стая против едвам 9 $ на вечер

Туризмът, който е извънредно значим за стопанската система на града, записва срив от съвсем 40% през третото тримесечие на годината по отношение на същия интервал на 2018 година, а наклонността ще продължи и през идващото. Броят на туристите единствено през първите две седмици на октомври е с 50% по-нисък на годишна основа, което докара до доста намаление на цените на хотелите. В момента стаи даже и в най-луксозните измежду тях могат да се намерят против 72 $ за вечер, което е със 75% по-ниска цена от година по-рано. Това докара и до спад на цените на полетите до града, като да вземем за пример пътуването до там от Ню Йорк е с 50% по-евтино през днешния ден по отношение на година по-рано.

Заетостта в доста браншове означи спад, като в хотелиерството той е фрапантен - със 77% на годишна основа. Износът на страната също е надолу, само че при него понижението е по-умерено - със 7% по отношение на третото тримесечие на предходната година. Това е най-високият му спад за съвсем десетилетие.

Вътрешната търговия също не е незасегната - протестиращите в доста елементи на града атакуват магазини, които считат за поддръжници на Китай, а увеличението на безработицата по този начин или другояче докара до спад на покупателната дарба на популацията. Тя се срина с над 25% през третото тримесечие, съобщи Zero Hedge, което е най-тежкия ѝ спад от десетилетия.
 Протестите в Хонконг удариха продажбите на европейските производители
Протестите в Хонконг удариха продажбите на европейските производители

Негативните финансови резултати " не могат да бъдат обезщетени ", съгласно шеф в колоса Prada

В поста си Чан показва, че управата на града ще разгласи ограничения за стимулиране на стопанската система, чиято цел е да поддържат дребните и междинни бизнеси, защото прогнозата е за задълбочаване на рецесията през първата половина на 2020 година Милиардерът Ли Ка-шинг даде обещание да подари на локалния бизнес 128 млн. $, откакто по думите му митингите са довели до " невиждани провокации " пред него.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР