Финансовият министър Асен Василев използва нецензурен език по време на

...
Финансовият министър Асен Василев използва нецензурен език по време на
Коментари Харесай

Езикът на управляващите: Асен Василев  изригна в НС : Да го духат бедните, такава е философията на ГЕРБ 



Финансовият министър Асен Василев употребява циничен език по време на дебатите по вота на съмнение. Василев втрещи пленарната зала и предизвика забележка от ръководителя на Народно събрание Мирослав Иванов с репликата "да го духат бедните ".

С нея той онагледи предходната икономическа политика на ГЕРБ.

"Ако желаеме да имаме същински стопански спор за това по какъв начин по-добре да се ръководи рецесията, ние сме отворени ", моли вицепремиерът към опозицията. Той обаче чувал единствено "глупости " и "популистки лозунги и икономическа философия, която е "да го духат бедните ". Това е вашата икономическа философия, която вие проповядвате ", сподели Василев, като вметна въпреки всичко, че се извинява за думите си.

Залата реагира непринудено, а краткотрайният ръководител на Народно събрание се опита да го прекъсне.

"Отлично съзнавате, че тази имитация е извънредно несъответствуваща. Извинихте се. Моля Ви да не се повтаря в залата ", обърна се към него Мирослав Иванов след края на изявлението му. Председателят на Народното събрание, който заема поста краткотрайно до избора на титуляр, предизвести още при започване на дебатите по вота на съмнение, че за непочтено държание на депутати през днешния ден ще санкционира с премахване от пленарната зала.

"Открихте съвещанието със опасност, че ще бъдат гонени от залата поради цинизми. Ако аз кажа да го духат бедните, ще ме изгоните, сподели Цончо Ганев от "Възраждане ". Той добави, че в случай че това беше представител на опозицията, в залата щяло да "настане писък ".

Не съм споделил преследване, отговори Мирослав Иванов.

Репликата на Василев беше изречена на финала на неговото изявление по претекстовете на вота. Той се обърна към вносителите от ГЕРБ-СДС, че би било добре да бяха избрали друга тематика, тъй като тезите им по финансовата и икономическата политика и неуспеха на кабинета, били несъстоятелни.

Дефицитът е един от най-ниските в Европейски Съюз тази година, опонира на Ананиев вицепремиерът. "Износът пораства в безусловно всички сфери на стопанската система. Растеж на вноса - при 55% растеж на цените на горивата и 3 пъти на горивата, няма по какъв начин да не нарасне. Но износът пораства много ", сподели той. "30 милиарда е дългът, който заварихме, той е понижен ", опонира Асен Василев. "Ако дългът все още е заробващ, значи вие сте заробили страната ", обърна се той към ГЕРБ-СДС. Но той не е заробващ, тъй като България продължава да има третия най-нисък дълг в Европейски Съюз.

Той упрекна някогашните ръководещи, че поради кражбите на пари нямаме пътища, а пенсионерите са били под линията на беднотия, само че в този момент към този момент не били. Василев цитира Fitch Ratings и рейтинга, който ни дават интернационалните финансови вложения, които хвалели икономическата непоклатимост в страната. "Това е по този начин, тъй като нашият План за резистентност беше признат и ние не минахме на газ и успяхме да запазим въглищната ни промишленост ", изясни Василев.

Той уточни, че Европейска комисия няма да стартира наказателна процедура поради недостига към нито една от държавите-членки и моли опозицията да спре да спекулира на тази тематика. Асен Василев отхвърли и обвиняванията за спада на вложенията. "Те са се качили над 3, 5 пъти по отношение на предходната година ", сподели той и цитира данни на Българска народна банка.

Успяхме да се оправим със прекъсването на газа ", заключи Василев, като добави, че кабинетът е успл да се оправи със опасността от зърнена рецесия и с инфлацията, като не сме доближили даже инфлацията на доста други европейски страни.

"Въпреки че сме най-бедната страна в Европа и частта в кошницата, обвързвана с храни и сила, е най-голяма, ние сме с инфлация, която е 3, 5 пъти над средноевропейската ", посочи Василев.

"Инфлацията е общоевропейски и международен проблем ", заключи Асен Василев.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР