Финансистът на групата Вагнер Евгений Пригожин обяви победа в град

...
Финансистът на групата Вагнер Евгений Пригожин обяви победа в град
Коментари Харесай

Данните за ситуацията в Бахмут са противоречиви - и двете страни обявяват победа

Финансистът на групата " Вагнер " Евгений Пригожин разгласи победа в град Бахмут на 20 май и желанието си да се отдръпна от града на 25 май.
Пригожин твърди, че силите на " Вагнер " изцяло са завладяли град Бахмут на 20 май, превземайки последната многоетажна жилищна постройка в югозападен Бахмут покрай паметника на МиГ-17.
 
Пригожин разгласи, че силите на " Вагнер " ще открият отбранителни позиции, преди да трансферират отговорността за града на съветските стандартни сили на 25 май. Пригожин съобщи и че силите на Вагнер ще извършат оперативна пауза, като почиват и възвръщат бойната мощност в полеви подготвителни лагери в неопределени региони, евентуално надалеч от фронтовата линия. ISW не разполага с данни, потвърждаващи изказванията на Пригожин.
 
Украински публични лица оповестиха, че украинските сили към момента се бият в дребен сектор от югозападен Бахмут към 20 май. Украинският заместник-министър на защитата Хана Маляр съобщи, че украинските сили не престават да държат позиции покрай паметника на МиГ-17 към 20 май.
В разбора на фронта в Украйна на Института за проучване на войната (ISW) се прави ангажимента, че Руското министерство на защитата (МО) не разяснява изказванията на Пригожин все още на тази обява. Победа на Пригожин над останалите региони в Бахмут е чисто алегорична, даже и да е вярна. Последните няколко градски квартала на източен Бахмут, за които финансистът твърди, че силите на групата са завладяли, не са тактически или оперативно значими. Превземането им не дава на съветските сили оперативно забележителен терен за продължение на провеждането на настъпателни интервенции или изключително мощна позиция, от която да се пазят против вероятни украински контраатаки.
 
Украинските сили не престават да натискат северния и южния фланг на Бахмут. Украински и съветски източници оповестиха, че се водят боеве на северния и южния фланг на Бахмут в посоките Ивановске (6 км западно от Бахмут), Ступочки (13 км югозападно от Бахмут) и Била Гора (12 км югозападно от Бахмут). Украинските сили оповестиха на 19 май, че са завладяли почти четири квадратни километра спомагателна територия покрай Бахмут, а съветски източници настояват, че украинските сили не престават да правят локализирани офанзиви покрай Клишчиевка (6 км югозападно от Бахмут).
 
Превземането на останалите блокове в Бахмут от Пригожин не е стратегически значимо, защото няма да разреши на изтощените " Вагнер " или стандартните съветски сили да основат важен трамплин за по-нататъшни настъпателни интервенции. Продължаващите украински контраатаки на север, запад и югозапад от Бахмут ще усложнят всяко по-нататъшно съветско нахлуване оттатък Бахмут в близко бъдеще. Съобщението на Пригожин за отдръпването, без значение дали " Вагнер " се изтегля от града или не, демонстрира, че той не има намерение да продължи офанзивата да настава непосредствено на запад от Бахмут.
 
Малко евентуално е силите да извършат сполучливо следено евакуиране от Бахмут, до момента в който са в контакт с украинските сили в границите на пет дни, без да попречат на напъните на съветското МО да приготви плануваните украински контранастъпления. Малко евентуално е силите на Вагнер да основат съответна защита или да консолидират последните облаги в Бахмут, задоволителни, с цел да предотвратят украинските контраатаки до 25 май, даже в случай че известието на Пригожин за отдръпването на " Вагнер " е правилно.
 
Украинските сили към момента са в Громове и Ивановске и се сблъскват с съветските сили в и покрай Бахмут. Украинската артилерия към момента може да насочва съветските сили в и към Бахмут. Изтеглянето при контакт с врага е извънредно сложна задача, която силите на групата " Вагнер " надали ще изпълнят добре в петдневния период на Пригожин. Извършването на помощ на място, до момента в който сте в контакт, също е извънредно предизвикателна маневра, която съветските сили евентуално ще се затруднят да изпълнят, даже в случай че съветското МО се съгласи да я предприеме. Частите на " Вагнер " са посочили неприятна съгласуваност с съветските стандартни сили, други нередовни формирования, подчинени на съветското МО, и съветското военно командване - фактори, които биха попречили на плавната интервенция по оказване на помощ на място.
 
Руското военно командване е малко евентуално да генерира задоволително сили, с цел да облекчи " Вагнер " в Бахмут и да задържи фланговете си в границите на прозореца, разгласен от Пригожин, без да преразпредели съветските сили от други региони. Изявлението на Пригожин за желанието му да се отдръпна може да бъде недодялан опит да подведе украинските сили да извършат контраофанзива през град Бахмут. Руските стандартни сили евентуално ще би трябвало да трансферират спомагателни сили в посока Бахмут, даже в случай че наемниците на Вагнер останат в Бахмут. Говорителят на украинската Източна група на силите полковник Сергий Череватий съобщи, че съветските сили не престават да трансферират въздушнодесантни, моторизирани и специфични елементи, с цел да подсилят фланговете на Бахмут, даже когато силите на Вагнер остават в град Бахмут.
 
Министерството на защитата на Обединеното кралство също заяви, че съветското военно командване евентуално е преразпределило няколко батальона през последните няколко дни, с цел да укрепи Бахмут, макар че има единствено няколко незадействани бойни единици и че това преразпределяне допуска забележителен ангажимент към напъните в Бахмут от страна на съветското управление. Тези спомагателни сили по принцип биха могли да вземат участие в облекчаването на " Вагнер ", което Пригожин разгласи, намалявайки, само че не и елиминирайки някои от провокациите, прегледани нагоре. Но е по-вероятно те да са предопределени да обезпечат застрашените флангове в Бахмут.
 
Руските сили нападнаха Киевска област с създадени в Иран дронове Shahed в нощта на 19 против 20 май. Украинският общоприет щаб заяви, че съветските сили са изстреляли 18 дрона Shahed-136/131 в Киевска област и че украинската противовъздушна защита е свалила всичките 18 дроновете. Украинският общоприет щаб също заяви, че украинските сили са унищожили два съветски дрона " Шахед " в Източна Украйна. Руските сили нападнаха мощно Киев през последния месец, което евентуално ще провокира информативен резултат както върху съветската, по този начин и за украинската аудитория. Този хиперфокус върху насочването към Киев е в несъгласие с другата цел на новата лимитирана съветска въздушна акция: хипотетичната тилова логистика на Украйна. Тези спорни набори цели евентуално в допълнение лимитират способността на акцията да утежни украинските качества за контранастъпление в близко бъдеще.
 
Съветникът по националната сигурност на Съединени американски щати Джейк Съливан съобщи на 20 май, че Съединените щати може да се съгласят да трансферират съвременни бойни самолети на Украйна, в това число F-16, при изискване че Украйна не ги употребява за удари по съветска територия. Съливан съобщи, че войната в Украйна е " еволюирала " и че изтребителите от четвърто потомство F-16 към този момент са станали " част от този микс " от оръжия, от които Украйна ще се нуждае като част от " бъдещи сили, с цел да може да възпира и да се пази от тях Руската експанзия, до момента в който вървим напред.
 
Съливан съобщи, че всички F-16, дадени на Украйна - както и други западни оръжия, предоставени на Украйна - ще бъдат предоставени при изискване, че не удрят съветска територия. Съливан също по този начин съобщи, че образованието на украински водачи да употребяват F-16 е " очевидната първа стъпка " и че идващите стъпки са " да се дефинира по какъв начин да се извърши действителното обезпечаване на самолети ". Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън осведоми водачите на Г-7 на 19 май, че Вашингтон ще поддържа взаимни старания за образование на украински водачи на F-16 и други самолети от четвърто потомство, само че не даде обещание, че Съединени американски щати ще изпратят на Украйна F-16.
 
Украинският заместник-министър на защитата Хана Маляр заяви, че съветски източници лъжливо настояват, че високопоставени украински военни командири са умряли неотдавна, което евентуално ще деморализира украинските сили и ще показа съветските сили като ограничаващи украинските благоприятни условия за контранастъпление. Тя съобщи, че тези осведомителни интервенции настояват, че съветски удари неотдавна са умъртвили командващия украинските сили за териториална защита военачалник Игор Танцюра, командващия украинската Източна формация на силите генерал-полковник Александър Сирски и украинския главнокомандващ военачалник Валерий Залужний. Пригожин също разшири информацията от интервенцията, че Залужний може да е мъртъв на 20 май. Тези осведомителни интервенции са изключително неуместни, като се има поради, че Залужний беседва с началника на Обединения комитет на началник-щабовете на Съединени американски щати военачалник Марк Мили на 19 май и че Сирски се появи по украинската телевизия на 16 май.
 
Украински публични лица отхвърлиха предходни съветски изказвания, че удар от 10 май против украински команден пункт в региона на Бахмут е умъртвил няколко високопоставени украински военни и че силите на " Вагнер " са умъртвили Танцюра, до момента в който е бил на път за Бахмут на 2 май. ISW по-рано оцени, че съветските ултранационалисти от ден на ден се стремят да показват всевъзможни съветски интервенции като закъснение на евентуални украински контраофанзивни дейности. Руското министерство на защитата (MO) включва мобилизирани и наборни чиновници в личната си частна военна компания ЧВК " Ветерани ", което води до дискриминация и спор. ISW по-рано заяви, че " Ветерани " е част от ЧВК " Редут " на съветското МО, за който се оповестява, че работи по фланговете на Бахмут.
 
Съпруги и майки на мобилизирани военнослужещи от републиките Хакасия и Алтай разгласиха видеообръщение към съветския президент Владимир Путин, в което се оплакват, че наемниците от Ветерани не наблюдават жертвите измежду активизирания личен състав и не поддържат мобилизираните мъже на фронтовата линия. Съпругите и майките означават, че единствено 137 от 500 изпратени мобилизирани мъже са се завърнали от фронтовата линия и настояват, че минимум две елементи от незнаен ешелон, зависещ на Ветерани, липсват. Членовете на фамилията също означиха, че наемниците на Ветерани настояват, че са купили всеки мобилизиран мъж за 25 000 рубли (около 315 долара) на военнослужещ, с цел да се бие на тяхно място. Командващият Сухопътните войски на Украйна генерал-полковник Александър Сирски съобщи, че украинските сили са заловили мобилизиран военнослужещ, който е служил във Ветеранската ЧВК - евентуално в посока Бахмут.
 
Financial Times (FT) заяви, че " Вагнер " е закупила 20 000 каски на стойност почти 2 милиона $ от дребната китайска компания " Hangzhou Shineraine Import and Export Co. " през ноември и декември 2022 година посредством основаната в Русия компания Broker Expert. Пригожин отхвърли да е купувал доставки от компанията. FT заяви, че Broker Expert е траял да изпраща продукти, подкрепящи интервенциите на ЧВК в Африка по време на пълномащабното навлизане в Украйна. Литовски чиновник обществено упрекна Русия, че се пробва да държи деца чужденци като заложници в окупирания Крим като " живи щитове " против бъдеща украинска контраатака.
 
Председателят на Комитета за национална сигурност и защита на Литва Лауринас Качунас съобщи на 18 май, че Русия се пробва да примами деца от Казахстан, Израел, Белгия, Мароко, Таджикистан, Египет, Армения и други неуточнени страни в детския лагер " Артек " в Крим под разнообразни условия. развлекателни, културни и просветителни схеми, в това число за продобиване на надпревари. Качунас твърди, че Русия също има за цел да принуди интернационалната общественост да признае претенциите на Русия за Крим. ISW не може да удостовери изказванието, само че то е в сходство с напъните за привличане на деца от окупираните региони на Украйна в Крим посредством летни ваканции, здравни и други схеми на лагери. Руският комисар по правата на индивида Мария Лвова-Белова се опита да показа Русия като безвреден и благонадежден настойник на неруски деца, като съобщи, че Русия е върнала едно украинско дете на фамилията ѝ.
 
Превод: News.bg
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР