Филмът Бягство, който беше обявен за един от кандидатите за

...
Филмът Бягство, който беше обявен за един от кандидатите за
Коментари Харесай

Българският филм Бягство се отказа от надпреварата за Оскар поради конфликт на интереси

Филмът " Бягство ", който беше разгласен за един от претендентите за българско предложение за " Оскар ", се отхвърля от конкуренцията. Причината за това е зародил спор на ползи. Това излиза наяве от писмо на екипа на продукцията до Националния кино център (НФЦ).

В него се показва, че филмовата продукция е сложена в обстановката да се откаже от състезанието, заради зародил спор на ползи, защото един от членовете на селекционната комисия е и част от снимачния екип на кино лентата. По думите на режисьора и продуцентите това " слага под въпрос коректността на процедурата " за избор на българско предложение за премията на Американската кино академия.

" Не бихме желали да разясняваме метода и претекстовете за избор на състава на комисията. Намираме, че предпоставките за следващи разногласия и междуособици в гилдията са налице и не желаеме да участваме в съревнование, чийто победител е авансово прочут. Нещо повече – изборът на българското предложение по закон би трябвало да бъде изработен от Националния съвет за кино, а не от селекционна комисия ", се споделя още в писмото, подписано от режисьора на кино лентата Виктор Божинов и продуцентите Галина Тонева и Кирил Кирилов.

В петък стана ясно, че актрисата Мария Бакалова ще застане отпред на комисията, която има за задача да избере българският филм, който да бъде препоръчан за номинация в категорията " Най-добър чуждоезичен филм " на премиите " Оскар " следващата година. В състава на журито влизат още режисьорът Кристина Грозева, Катя Тричкова, операторът Иван Чертов, кинокритикът Катерина Ламбринова, Христо Христозов и аниматорът Свилен Димитров.

Преди близо една година изборът на българското предложение за " Оскар " провокира напрежение измежду тогавашната комисия към НФЦ и докара до остри рецензии от страна на режисьора Теодор Ушев, който беше негов член.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР