Фиаското около избора на лидера на Републиканската партия в долната

...
Фиаското около избора на лидера на Републиканската партия в долната
Коментари Харесай

Трети ден фиаско: Търси се мнозинство за избора на председател на долната камара на Конгреса

Фиаското към избора на водача на Републиканската партия в долната камара на американския Конгрес Кевин Маккарти за нов ръководител на Камарата на представителите на Съединени американски щати продължава трети ден.

Необходимото болшинство от 218 гласа към момента не се обрисува на хоризонта. Неуспешните гласуванията са общо шест. Седмият избор ще се организира този четвъртък.

Това не е първият случай, в който Камарата не може да избере собствен ръководител, само че сходна рецесия е виждана преди 100 години за финален път: При гласуването през 1856 година са били нужни 2 месеца и 133 следващи вота, до момента в който бъде определен ръководител.

Решението сега се търси посредством договаряния. Опонентите на 57-годишния представител на Калифорния в партията наподобява не са склонни да се откажат от позицията си. Маккарти също не желае да отдръпна кандидатурата си.

Без определен ръководител конгресмените няма по какъв начин да положат клетва.

Републиканците имат неустойчиво болшинство от 222 гласа против 212 на Демократите в долната камара.

Конфликтът изважда нескрито огромното разделяне не просто в американското общество, само че и вътре в републиканската партия. Много от съперниците на Маккарти са върли почитатели на Тръмп.

Засега Тръмп официално стои зад Маккарти и даже го назовава „ моят Кевин “. Бившият президент отхвърли да го отбрани тъкмо преди гласуването на 3 януари, без значение от опитите на екипа на претендента за ръководител на Камарата на представителите да го убедят, че това е значимо.

След първите три несполучливи гласувания и обезверена молба за помощ от Маккарти, Тръмп въпреки всичко възобнови поддръжката си в сряда. Републиканците не трябва да трансформират успеха си на изборите за Конгреса в проваляне посредством спор за председателския пост, предизвести Тръмп.

Някои от хората на Тръмп обаче не престават да се борят против избора на Маккарти. Кандидатът за представител просто не е задоволително коренен за усета им.

Сякаш елементи от придвижването на Тръмп са заживели личен живот и са станали неконтролируеми за Тръмп, което също може да се пояснява като следващо доказателство за намаляващото въздействие на някогашния президент в неговата партия.

Бунтът на съперниците на Маккарти е обвързван и с техния личен PR. Двама от по-младите депутати Лорън Бобърт и Мат Гец имат своя звезден момент като като политици, настроени против системата посредством оптималната опозиция против „ счупения Вашингтон “.

В момента те са център на внимание, като мини версии на Тръмп или даже наследници на Тръмп. Те не се опасяват от някогашния президент, явно и не разчитат съществено на неговото завръщане като държавен глава.

Това стана ясно в сряда по време на малко появяване на Бобърт, когато тя като че ли се подигра с Тръмп. След това даже номинира представителя на Флорида Байрън Доналдс за конкурент на Маккарти. Между другото Бобърт загатна за позвъняване от Тръмп. Тя сподели, че техният „ обичан президент “ е настоял да се откажат от позицията си против Маккарти.

Трябва да се случи противоположното: Тръмп би трябвало да каже на Маккарти да се откаже. „ Той няма нужните гласове. ", упорства Бобърт.

На втория ден от конфликта в Камарата на представителите към този момент можеха да се следят единични дуели с крясъци сред поддръжници и съперници на Маккарти. Демократите от своя страна се подиграваха на хаоса, който следят в профил.

Основният проблем за републиканците обаче е различен - изборът на ръководител за Камарата на представителите в действителност трябваше да бъде най-лесната задача за този законодателен интервал. Дори в случай че Маккарти (или различен кандидат) се съгласи на компромис с вътрешната съпротива, спорът предвещава по-нататъшни разногласия в бъдеще.

С нежното си болшинство от единствено четири гласа, недоволните републиканци могат да продължат да торпилират политическите планове на управлението в бъдеще.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР