Фейсбук Отвориха “Капсула на времето с послание, зазидана в стара

...
Фейсбук Отвориха “Капсула на времето с послание, зазидана в стара
Коментари Харесай

Отвориха “Капсула на времето, зазидана във Фронтовашката чешма на Девня

 Facebook Отвориха “Капсула на времето " с обръщение, зазидана в остаряла девненска чешма, научи Varna24.bg . Информация за събитието показа в обществената мрежа кметът на Девня Свилен Шитов, като разгласява и фотоси. 

" По покана на девненския краевед инж. Драгия Драгиев през днешния ден бях част от едно вълнуващо събитие, предопределено да се случи още преди 35 години, когато е издигната Фронтовашката чешма. В нея, в чест на 40-годишнината от успеха над хитлерофашистка Германия, е била зазидана гилза с послания към новите генерации девненци, която предците ни - участници във Втората международна война, са повелили да бъде извадена на 9 май 2020 година.

На мен се падна достойнството да прочета техните завещания. Макар и издържани в духа и стилистиката на социалистическото време – нещо, което е било наложително, те имат и повсеместен темперамент. Зад тях прозира бащинската угриженост на дедите ни към бъдещето на Девня и нейните поданици – да работят всеотдайно за социално-икономическия подем на града и да бъдат достойни продължители на тези, които починаха, с цел да живеем в един по-добър свят.

Сред тези жертви са шестима мъже от кв. " Нанко Недев “ и двама от " Повеляново “. А над 200 девненци са взели участие в борбите на Първата българска войска по време на Втората международна война, написа във възванието на предците ни.

На събитието край Фронтовашката чешма участваха роднини на участници във войната, някогашния кмет на Девня Антон Тончев, краеведът инж. Драгия Драгиев, Валко Георгиев от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и запаса, ръководителят на Общинския съвет Владимир Ненков, съветникът Димитър Янев и други

След това дружно - пред паметника на починалите във войните - почетохме паметта на жертвите на Втората международна война. От името на общинската администрация бяха поднесени венци и цветя ", описа Свилен Шитов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР