Фейсбук/ Коя е българката сред арестуваните в Лондон трима бивши банкери

...
Фейсбук/
Коя е българката сред арестуваните в Лондон трима бивши банкери
Коментари Харесай

Мистерия около самоличността на българката, замесена в скандала за 2 милиарда

Фейсбук/ Коя е българката измежду задържаните в Лондон трима някогашни банкери на швейцарската " Креди Сюис " по обвинявания във финансова машинация за 2 милиарда $ посредством компании в Мозамбик? Крупният скандал раздруса финансовия свят при започване на 2019 година Обвинения са повдигнати и против някогашния финансов министър на Мозамбик Мануел Чанг и финансовия медиатор Жан Бустани - ливански жител, работил за компания, основана в Абу Даби.

37-годишната Детелина Събева е някогашен вицепрезидент на отдел в " Креди Сюис ", била е и в управлението на към този момент закритата лондонска консултантска компания " Дискавъри капитъл лимитит ".

Българката е упрекната в интрига за нарушение на американския закон против корупционни практики, за пране на пари и измами на вложители. Става дума за поредност от финансови преводи - държавно обезпечени заеми от интернационалните вложители, предоставени на държавното управление на Мозамбик от 2013 до 2016 година за създаване на морски планове, в това число за преправка на риба звук и брегова отбрана. Като гаранция по заема е обещан достъп до газови полета в някогашната португалска колония. В последна сметка обаче се оказало, че страната въобще не има такива благосъстояния. В същото време, по информация от съда, участниците в схемата " съзнателно са отклонявали елементи от постъпилите заеми, с цел да присвоят минимум 200 млн. $ подкупи и рушвети за себе си. Според следствието Събева е взела " единствено " 2 млн. щатски $, с цел да си затвори очите за нарушаванията, а лъвският къс е отишъл у съучастниците й.

До момента нямаше никакви данни за Събева, нито нейна фотография. " 168 часа " заяви, че след репортерска инспекция са я разпознали. Медията разгласява нейна фотография от интернет, на която красивата стройна русокоска театралничи пред камина по тесни дънки, необятна блуза и обувки на висок ток с претекстове на зебра.

Снимката е неофициална, тъй като Детелина Събева е изтрила безусловно цялата информация за себе си в мрежата.

Засега никой не е удостовери достоверността на фотосите, само че доказателство, че въпреки всичко на тях е скандалната българска банкерка, са контактите й в обществените мрежи, сред които попадат мъжът и родителите й. Освен това в листата с другари има и чиновници на швейцарската банка " Креди Сюис ", от която благодарение на нашето момиче, което си е затворило очите за някои условия са минали нелегално рекордните 2 милиарда $, отбелязва " 168 часа ".

Според експерти прекомерната поверителност както в регистрите, по този начин и в мрежата не е инцидентна и най-вероятно тя е употребила специфични услуги, с цел да резервира допустимо по-голяма анонимност. И фактически, макар относително високия пост, който е заемала - вицепрезидент на отдел в интернационалната финансова институция, за Събева и нейното семейство е мъчно да се открият детайлности от обществено налични места.

Една от дребното неизличени следи е в Имотния указател, откъдето излиза наяве, че през 2008 година бъдещата банкерка се е сдобила с вкусен парцел в София. Така още преди 10 години, когато е едвам 29-годишна, дружно с чужденец, тя е станала притежател на апартамент от 236 кв. м на " Симеоновско шосе " на стойност 134 хиляди евро.

По данни от Агенцията по вписванията, за скъпата покупка най-малко част от сумата е била набрана посредством ипотечен заем. В последна сметка, инцидентно или не, крупната сума е била изплатена през лятото на 2018 година и ипотеката е заличена.

Нейният съсобственик и евентуален брачен партньор - французинът Лоран Жак Келен работи в " Креди Сюис ", в случай че се има вяра на информацията от профила му във фейсбук. А българката е била в същата кредитна институция, само че единствено до 2013 година, когато ненадейно напуща и заличава всевъзможни следи както за активността си в нея, по този начин и за другите си обществени изяви.

Семейството на упрекнатата в крупни финансови измами произлиза от Плевен и очевидно е заможно. На името на татко й Ваньо Събев в Търговския указател се водят две компании. Отделно от разгласи, съпроводени от лъскави фотоси, излиза наяве, че фамилията й дава солидна заплата от 1400 лв. на искащи да оказват помощ в стопанисването на персоналната им плантация в Трявна. Отделно в родния им град имат железарски магазин и строителна компания.

В момента банкерите, сред които е и Събева, са пуснати под гаранция в Лондон, до момента в който тече процедурата по изгонването им в Съединени американски щати. Повдигнати са им четири обвинявания - за пране на пари, корупционни практики в чужбина, за скрит план за машинация с скъпи бумаги и за машинация на вложители. От обвинителния акт на американския Окръжен съд в Ню Йорк излиза наяве, че схемата е била подготвяна още от 2011 г.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР