Федералният резерв е готов за постепенно намаляване на лихвените проценти

...
Федералният резерв е готов за постепенно намаляване на лихвените проценти
Коментари Харесай

Ето какви са предизвикателствата пред Федералния резерв на САЩ през 2024 година

Федералният запас е подготвен за последователно понижаване на лихвените проценти през 2024 година, което е по-консервативен ход от пазарните упования.

Тъй като 2022 година бележи началото на борбата на Фед с инфлацията, а 2023 година се характеризира с турбулентност, 2024 година се преглежда като основен интервал за реализиране на меко приземяване на американската стопанска система.

Въпреки намаляването на инфлацията с две трети по отношение на нейния пик в средата на 2022 година, рекордно ниската безработица и постоянния стопански напредък, който завършва през 2023 година, провокациите не престават да съществуват.

Инвеститорите чакат два пъти повече понижения на лихвените проценти през 2024 година, в сравнение с предвижда Фед, което подтиква длъжностните лица да ръководят упованията. Притеснения поражда и към момента свитият пазар на труда, като има опасения, че политиките на облекчение могат още веднъж да провокират растеж на цените.

Федералният комитет по интервенциите на открития пазар (FOMC) годишно претърпява смяна в членовете с право на глас, като измененията се чакат през януари. Предизвикателството за 2024 година се състои в пренастройване на упованията за паричната политика след преодоляването на инфлацията. Макар че стопанската система претърпя продължителна епоха на ултраниски лихвени проценти, фактори като по-ниските равнища на безработица и геополитическото напрежение вършат нестабилно връщането към политиката на лесни пари.

Джоузеф Брусуелас, основен икономист на RSM US, означи двойните опасности, наблягайки, че упованията на пазара за връщане към политиките от прединфлационната епоха не са точни.

След като Фед инициира понижаване на референтната рента по федералните фондове от настоящия диапазон 5.25%-5.50%, евентуално лихвите няма да се върнат към съвсем нулевите равнища след рецесията от 2007-2009 година Това съставлява предизвикателство за вложителите, които може да не са разбрали изцяло тази смяна.

Въпреки пречките стопанската система навлиза в новата година в по-добра форма от предстоящото, което разрешава на Фед да се оправи с инфлацията, без да попречва растежа. Представата, че оправянето с инфлацията ще наложи криза и внезапно повишаване на безработицата, понижа, като консенсусът клони към отбягване на рецесията.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР