Фармацевтичният гигант Novartis е подписал лицензионно споразумение, с което се

...
Фармацевтичният гигант Novartis е подписал лицензионно споразумение, с което се
Коментари Харесай

Пробив в лечението на левкемията

Фармацевтичният колос " Novartis " е подписал лицензионно съглашение, с което се усилва достъпът до жизненоважно лекуване на левкемия, заяви подкрепяна от Организация на обединените нации организация за публично здраве, което е първото сходно съглашение за лекарство против рак, съобщи БГНЕС.

Сделката ще даде опция на определени производители да създават, създават и доставят истински версии на nilotinib, което се приема два пъти на ден и се употребява за лекуване на хронична миелоидна левкемия (ХМЛ).

Pharmaceutical giant Novartis has signed a licensing agreement increasing access to a vital leukaemia treatment, a UN-backed public health organisation said on Thursday, marking the first-ever such agreement for a cancer drug.
— African Insider (@AfricanInsider2)
" Достъпът до висококачествени медикаменти за рак е основен съставен елемент от световния здравен отговор на бремето на рака ", съобщи Чарлз Гор, началник на Патентния пул за медикаменти (MPP) - подкрепяна от Организация на обединените нации организация в региона на публичното здраве, която работи за увеличение на достъпа до животоспасяващи медикаменти в по-бедните страни.

Въпреки че оставащият патентен интервал за nilotinib е " релативно къс ", той съобщи, че лицензионната договорка основава " жизненоважен казус, който се надявам да бъде последван и от други компании ", сподели Гор в изказване.

Президентът на " Novartis " за световно опазване на здравето и резистентност Луц Хегеман съобщи, че компанията е " горда да бъде пионер в този нов модел на лицензиране с MPP ".

Лекарството е включено в Списъка на главните медикаменти на Световната здравна организация за лекуване на възрастни и деца над една година, страдащи от ХМЛ.

Зеба Азиз, медицински онколог в болница " Хамид Латиф " в Лахор, Пакистан, съобщи, че нилотинибът предлага опция на хората, които са резистентни или непоносими към иматиниб, първият избор на лекуване за ХМЛ - към 20 % от заболелите.

" Радвам се, че повече хора в (страните с ниски и междинни доходи) ще имат достъп до това главно лекарство за рак ", сподели тя в изказване.

Лицензът включва седем страни със междинни приходи: Египет, Гватемала, Индонезия, Мароко, Пакистан, Филипините и Тунис, където патентите за продукта са в развой на разглеждане или са в действие, съобщи MPP.

Коалицията за достъп до онкологични медикаменти (ATOM) приветства договорката.

" Това е първият случай за лекуване на рак на всички места по света и демонстрира, че обединените старания на частния и обществения бранш могат да проправят пътя към спасяването на милиони животи ", съобщи в настрана изказване съпредседателят на ATOM Анил Д-Крус.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР