Фани Богданова – кореспондент на БНР в ХоландияПо много сензационен

...
Фани Богданова – кореспондент на БНР в ХоландияПо много сензационен
Коментари Харесай

Патрик Руст - световен шампион по кънки бягане олраунд след драма на леда в Амстердам

Фани Богданова – сътрудник на БНР в Холандия

По доста ефектен метод купата при мъжете на провелото се през уикенда Световното състезание първенство по кънки тичане „ олраунд ” в Амстердам се озова в ръцете на Патрик Руст. Победата на 22-годишния гений Руст, който от известно време се приготвя в тима на Свен Крамер („ Лотто-Йъмбо ”) и то под крилото на огромния първенец, пристигна след рухване на норвежеца Свере Лунде Педерсен по време на неговото бягана за купата на 10000 метра.

Руст бе водач във краткотрайното класиране след бяганията на 500 и 5000 метра в събота. Благодарение на отличното си показване на спринтовите 500 метра и безапелационната си победа на тази отдалеченост, нито Крамер, нито Педерсен съумяха да го задминат в класирането макар, че и двамата бяха по бързи от младия си противник на 5000-метровата отдалеченост. Педерсен даде най-хубаво време. Реално обаче това може да се окаже, че било единствено тъй като тъкмо преди неговата серия ледът най-сетне бе измит. Руст се пързаля върху нещо като водна пързалка при пороен дъжд, а по време на пързалянето на Свен пък леденият овал бе на редуващи се сухи грапави сектори и локви. Това са рисковете при пързалянето на открита писта и това в действителност са нещата, който вършат състезаният по кънки тичане навън същинско предизвикателство за участниците в тях.

В неделя, след феноменално каране на дистанцията от 1500 метра в размекналия се под въздействието на високата температура на въздуха лед, Педерсен измести Руст от водаческата позиция във краткотрайното класиране. Норвежецът излезе на старт в последната от четирите дистанции, тази на 10000 метра, с преднина от 7.78 секунди пред Руст и от внушителните 16.14 секунди пред Крамер.

В това уверено тичане, Педерсен се препъна в личния си крайник и с това загуби своя късмет да се бори за първото място в крайното класиране. „ Почти в никакъв случай не падам. Не знам по какъв начин можа да ми се случи това. ”, бе сбития коментар на норвежеца незабавно след финиша. Близо 24000 фенове, измежду който топ модела Дауцен Крус и  доста някогашни първенци в „ олраунда ”, станаха очевидци на съдбовното рухване на норвежеца, който до 6500 метър водеше безапелационно, както на противника си в последната серия Свен Крамер, по този начин и на Руст, който към този момент беше завършил своето тичане. Вероятно сега преди своето рухването Педерсен даже към този момент се е виждал в ролята си на първенец. Вероятно и Крамер се е виждал като подобен в фантазиите си, само че в това тичане на 10000 метра холандецът явно не бе в положение на навакса 16-те си секунди закъснение от Педересн. Холандецът поведе за малко след рухването на норвежеца, само че след това още веднъж му предотстъпи водачеството, заявявайки, че не би било спортменско да приключи пред него. Това обаче при яснотата, която е имал, че към този момент нито един от тях двамата няма по какъв начин завоюва купата.

Ето по какъв начин изглеждаше и крайното класиране след всичко случило се при мъжете в двата спортни дни на олимпийския стадион в Амстердам.  Руст приключи първи, Педерсен се подреди втори, а Крамер четвърти, като пред него в класирене трети се оказа един дебютант - Марсел Боскър. Свен Крамер не бе губил купа в „ олраунда ”от 2006 година. От тогава до в този момент той е бил държавен, европейски и международен първенец в многобоя цели 23 пъти. На Световното състезание „ олраунд ” в Амстердам той се надяваше да закръгли международните си трофеи на 10, само че това по този начин и не се случи.

След като Патрик Руст бе разгласен за новия международен първенец в „ олраунда ”, той непретенциозно съобщи, че за него Свен към момента си остава номер едно. На въпросът ми счита ли, че статусът му на възпитаник на Свен ще се промени след спечелването на тази купа, Руст отговори по този начин: „ Не знам. Ще би трябвало да изчакаме, с цел да забележим дали отношението на моите съотборници към мен ще се промени. Аз не мисля, че нещо ще се промени, само че въпреки всичко не съм сигурен. Не съм бил в тази позиция до в този момент. Засега задоволително шокиращо за мен бе телефонното позвъняване, което получих от краля на Холандия - Вилем Александър. ”

Патрик Руст към момента не е осъзнал изцяло какво му се е случило или може би напълно малко. Няма по какъв начин обаче да не се е почувствал особено, когато в негова чест прозвучаха поредно химна на „ страната на лалетата ”, песента „ We are the champions ” и един 15 минутен сет на известното холандско ди-джейско дуо Sunnery James & Ryan Marciano.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР