Олимпийският огън премина през ръцете на редица емблематични френски спортисти,

...
Олимпийският огън премина през ръцете на редица емблематични френски спортисти,
Коментари Харесай

Френският ръгбист Антоан Дюпон запали огъня в котела на стадион Ернест-Валон в Тулуза

Олимпийският огън мина през ръцете на редица емблематични френски спортисти, музиканти и хора преодолели редица житейски тествания в департамента От-Гарон в петък.

Факелът стартира пътя си в петък в град Равел от остарелия пазар датиращ от 14-ти век, преди да завърши маршрута си на стадион " Ернест-Валон " в Тулуза.

Предприемачът Жером Бернар, който е с ампутиран крайник пое факела под югозападното слънце. От години той се бори да направи надпреварите по-достъпни за хора с увреждания.

Сред участниците в деветия ден на шафетата на френска земя, бе и Ан-Мари, един от най-възрастните реципиенти на сърце и бял дроб във Франция, която от своя страна съобщи факела на 90-годишната Ивон, един от най-възрастните факлоносци.

След това олимпийският огън се насочи към Баньер дю Люшон,където даже пътува с кабинковия въжен превоз.

В края на следобеда щафетата приключи пътя си в Тулуза, а в нея участваха редица именити френски спортисти, измежду които и Джонатан Иверна, капитан на френския тим по ръгби в инвалидни колички, който беше вторият факлоносец в " розовия " град. Щафетата мина през Базиликата Сен Сернен, най-голямата романска черква във Франция, включена в листата на ЮНЕСКО за международно завещание.
Въпреки завалящия дъжд, факелът продължи пътя си, носен от плувеца Асия Туати, само че и от локалните рапъри братята Бигфло и Оли.

" Беше отлично! Ние не сме спортисти, по тази причина си казахме, че надали заслужаваме да участваме. Но не щеш ли, бяхме поканени. Освен това имахме шанса да носим факела дружно, като братя, това значи доста за нас ", сподели Бигфло.

„ Щях да дойда да видя щафетата, даже и да не участвах в нея. Това е извънредно събитие и аз доста се гордея да бъда част от него “, сподели и Оли.

В Тулуза - градът на ръгбито, футболът също беше в центъра на събитията. Гийом Рест, вратарят на отбора, придвижи огъня измежду тълпата от хора в центъра на " розовия " град.

Бурно приветстван, някогашният треньор на френския тим по хандбал, двоен олимпийски медалист, Клод Онеста продължи щафетата преди ръгбистите да излязат на пистата.

Сред легендите на стадиона в Тулуза с изключение на Максим Медар и Венсан Клер, още една огромна фигура от тима по ръгби бе измежду факлоносците. Бившият играч Емил Нтамак съобщи факела на осъществявания до краен лимит стадион " Ернест Валон " на сина си Ромен, който играе за ръгби тима на Тулуза.

След това той съобщи пламъка на капитана Антоан Дюпон, който бе и последния факлоносец за деня. Дюпон, който ще взе участие на Олипийските игри с френския тим по ръгби 7, възпламени огъня в котела - традиция, с която приключва пътя на огъня във всеки един град през който минава във Франция.

Днес олимпийският огън ще премине през департамента Жер, а запалването на котела ще се състои в дребното градче Ош в края на деня, където за следващ път ръгбито ще бъде в светлината на прожекторите...



Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,

Гледайте НА ЖИВО спорт гратис на:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР