fakti.bgБлизо 16 000 кандидати са одобрени по антикризисната правителствена програма

...
fakti.bgБлизо 16 000 кандидати са одобрени по антикризисната правителствена програма
Коментари Харесай

16 000 кандидати са одобрени за безлихвени кредити

fakti.bg

Близо 16 000 претенденти са утвърдени по антикризисната държавна стратегия за безлихвено кредитиране на физически лица. Общата стойност на утвърдените от комерсиалните банки заеми е малко над 65,7 млн. лева

Към средата на август по гаранционната стратегия, която Българската банка за развиване ръководи, към банките-партньори са постъпили 26 160 претенции, 78 на 100 от които са на лица на трудов контракт, а останалите 22% са на самоосигуряващи се. Средната стойност на заемите е над 4100 лева Срокът за кандидатстване е до края на 2020 година.

Партньори по Гаранционната стратегия за даване на безлихвени заеми до 4 500 лв. в помощ на хора, лишени от опцията да поставят труд заради пандемията от COVID-19, са общо 12 търговски банки. Това са Алианц банк, Банка ДСК, Инвестбанк, Интернешънъл Асет Банк, ОББ, Общинска, банка, Първа капиталова банка, Пощенска банка, Райфайзенбанк, Търговска банка Д, Централна кооперативна банка и УниКредит Булбанк. Българската банка за развиване не преглежда настояванията за заем, а включва към този момент утвърдените от комерсиалните банки заеми в издадената портфейлна гаранция.

 

 

С сътрудниците по програмата ББР подписа гаранционни съглашения за 136 095 000 лв., от които към този момент близо 50 на 100 са контрактувани. Останалите средства остават разполагаем за осъществяване на гаранционните съглашения, за даване на гаранционни предели на други банки, както и за повдигане на лимитите на тези, които към този момент са участници в програмата, в случай че пожелаят това.

Целта на мярката е да подкрепи чиновниците в неплатен отпуск и самоосигуряващите се лица, които са прекъснали активност в резултат на пандемията от COVID-19. Те имат опцията да получат заем до 4 500 лв., отпускани едновременно или на три транша от по 1 500 лв.. Максималният период на погасяване е 5 години, с най-малко 6 месеца и най-много 24 месеца гратисен интервал. Заемите са освободени от такси, комисиони и неустойки.

Kандидатите за безлихвен заем би трябвало да са били в неплатен отпуск или с прекратена активност заради пандемията. Съгласно обновените условия, искащите могат да аплайват и откакто са се завърнали на работа. Самоосигуряващите се лица би трябвало да имат най-малко 20% спад в приходите през 2020 година, като за всички претенденти важи условието за декларирани осигуровки за интервал от 6 месеца обратно.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР