Фактът, че Офисът на украинския президент в събота разкритикува последните

...
Фактът, че Офисът на украинския президент в събота разкритикува последните
Коментари Харесай

Ню Йорк таймс: Упреците на Зеленски към Залужни разкриват разкол в ръководството на Украйна

Фактът, че Офисът на украинския президент в събота разкритикува последните изказвания на главнокомандващия Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Валери Залужни, демонстрира разрива сред военното и политическото управление в Украйна. Това написа авторитетният американски вестник " Ню Йорк таймс ", представен от " Украинская истина ".

Американското издание реагира на коментара на зам.-ръководителя на Офиса на президента Игор Жовква във връзка публикацията на Залужни в The Economist, че " военните не би трябвало да изнасят пред публиката това, което се случва на фронта ".

" Правда " показва точния откъс от " Ню Йорк таймс " за коментара на Жовква:

" Това беше ослепителен обществен укор, който алармира за разрива сред военното и политическото управление в това и без друго комплицирано за Украйна време. Разривът сред генерала и президента поражда във време, когато Украйна води военна и дипломатическа битка. Нейните интервенции на фронта не доведоха до никакъв напредък, само че предизвикаха огромни загуби и от двете страни, а Украйна се сблъсква със засилени съветски офанзиви от изток. В същото време в някои европейски столици и измежду членовете на Републиканската партия в Съединени американски щати пораства скептицизмът по отношение на помощта за Киев ".

Американското издание отбелязва, че признаците за разкола са се появили в петък, когато Офисът на Зеленски уволни един от първите заместници на Залужни - командващия Силите за специфични интервенции ген. Виктор Хоренко, лез да показа никакви пояснения.

" Ню Йорк таймс " написа, че американски офицери, работили с ген. Хоренко, били сюрпризирани от новината за неговото премахване и споделили, че " са имали близки и ефикасни работни връзки с него ".

Според вестника уволнението на Хоренко озадачило доста хора, макар " някои упреци за политически насочени решения по тактиката, в това число началото на десантната интервенция през река Днепър в Южна Украйна, където украинските сили още не са се закрепили на следения от Русия източен бряг на реката ".

Предисторията

В изявление за The Economist ген. Валерий Залужни съобщи, че обстановката на фронта е навлязла в задънена улица, като нито една от страните не може да напредва, защото са еднообразно оборудвани като технологии. Според него това припомня на Първата международна война.

От Белия дом обявиха, че публикацията на главнокомандващия ВСУ демонстрира какъв брой е значимо Съединени американски щати да продължат да поддържат Украйна в завоевателната война, поведена от Русия. Според изданието Politico, изавленията на Залужни са разпалили партийните пристрастености в американския Конгрес.

В Кремъл също разясниха публикацията на Залужни. Оттам обявиха, че няма " задънена улица ", а Русия поредно продължава войната си против Украйна.

А от офиса на украинския президент оповестиха, че Зеленски не намира итуацията н афронта за патова и декларира, че Украйна няма да води договаряния с Русия.

 

Превод и редакция: ни

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР