Фактът, че държавите-членки на Съвета за сътрудничество в Персийския залив

...
Фактът, че държавите-членки на Съвета за сътрудничество в Персийския залив
Коментари Харесай

Приказките за смъртта на ОПЕК+ са силно преувеличени

Фактът, че държавите-членки на Съвета за съдействие в Персийския залив (ССЗ) организираха взаимна министерска среща с съветския си сътрудник, външен министър Сергей Лавров в саудитската столица Рияд в този миг от световната политика, носи мощно обръщение самичък по себе си.

За да популяризира посланието в недвусмислени изрази, саудитският външен министър принц Фейсал бин Фархан Ал Сауд сподели на конференция след министерската среща в сряда, че страните-членки на ССЗ споделят обща позиция във връзка с рецесията в Украйна. (Пресконференцията беше излъчена онлайн от телевизионния канал Al-Arabiya.)

„ Страните от Персийския залив споделят обща позиция във връзка с украинската рецесия и нейните отрицателни последствия, изключително във връзка с продоволствената сигурност на други страни “, сподели Ал Сауд.

От своя страна съветският външен министър Сергей Лавров сподели пред медиите, че „ страните от ССЗ схващат естеството на спора сред Русия и Запада “.

По-рано, по време на двустранна среща с Лавров, който беше на двудневно посещаване, Ал Сауд сподели, че „ позицията на кралството във връзка с рецесията в Украйна се основава на правилата на интернационалното право и поддръжка за напъните, ориентирани към реализиране на политическо решение на кризата”.

След срещата Лавров сподели, че страните от ССЗ няма да се причислят към Запада при налагането на наказания на Москва поради спора в Украйна. По думите му:

„ Аспектите на интернационалната конюнктура, които са свързани със събитията, разгръщани от Запада към Украйна, са добре разбрани от нашите сътрудници от страните от Съвета за съдействие в Персийския залив “.

Лавров добави: „ Ние оценяваме и потвърдихме през днешния ден още един път уравновесената позиция, която те заемат по този въпрос на интернационалните конгреси и на процедура отказвайки да се причислят към нелегитимните, едностранни западни наказания, които бяха въведени против Русия.

Лавров сподели, че Москва и страните от Персийския залив имат намерение да развиват в допълнение партньорството си в внезапен контрастност с възходящото напрежение сред Русия и Съединени американски щати и техните европейски съдружници. След среща с висшите дипломати на ОАЕ, Кувейт, Катар, Бахрейн и Оман в Рияд, Лавров сподели:

„ Ние потвърдихме фокуса си върху цялостното развиване на нашето партньорство, в това число в новите условия, които пораждат в международната стопанска система в подтекста на политиките на нашите западни сътрудници “.

Гледайки напред, Лавров изрази удовлетворение, че „ потвърдихме фокуса си върху цялостното развиване на нашето партньорство, в това число в новите условия, които пораждат в международната стопанска система в подтекста на политиките на нашите западни сътрудници “.

Моментът на министерското съвещание на ССЗ-Русия и визитата на Лавров в Рияд е доста значимо в обстановка, когато администрацията на Байдън прави всички спирки, с цел да поправи раздраните връзки на Съединени американски щати със Саудитска Арабия, откогато кандидат-президентът Байдън кръсти Кралството като „ държава-парий “ и Вашингтонската организация стартира съгласувана акция за очерняне на престолонаследника принц Мохамед бин Салман персонално за убийството на някогашния съветник на Централно разузнавателно управление на САЩ Джамал Хашоги.

Последните известия в американските медии приказват за интереса на Байдън персонално да се поправи със саудитския принц, като посети Рияд и се срещне с него.

Това е след отхвърли на Байдън да приказва с принца до момента или да има каквито и да било връзки с последния под каквато и да е форма!

Напрежението в метода на Байдън към Саудитска Арабия би трябвало да се припише на осъзнаването във Вашингтон, че с цел да се изолира Русия и да се отслаби трайно тази страна, има наложителна нужда да се получи надзор върху международния петролен пазар, което от своя страна постанова разпадането на руско-саудитското съглашение, регулиращо международния рандеман на нефт през последните години.

Накратко, Саудитска Арабия за една нощ се трансформира в „ суинг страна “ в стратегическото пресмятане на Съединени американски щати, чиято позиция по отношение на спора в Украйна ще бъде от решаващо значение за дневния ред на администрацията на Байдън за намаляване на Русия.

Всъщност капацитетът на Саудитска Арабия като „ суинг страна “ се основава още от 2006 година, когато починалият крал Абдула употребява първото си пътешестване отвън Близкия изток, откогато стана саудитски държател, с цел да посети Китай и Индия. Това беше първото посещаване на саудитски крал в Китай, откогато двете страни откриха дипломатически връзки през 1990 година, и първото сходно посещаване в Индия от 1955 година

Проницателни наблюдаващи видяха, че обиколката на саудитския монарх предвещава епоха на понижено въздействие за Съединените щати в Рияд и на саудитското другарство с разширяващ се набор от народи в Азия.

Тази смяна, произлизаща от желанието Рияд да се отдалечи от монокултурна обстановка - да има един огромен другар в лицето на Америка, един огромен артикул (нефт) и да се базира на една огромна концепция, ислямската концепция - се развиваше с ледникови темпове през идващото десетилетие, до момента в който принц Мохамед бин Салман беше назначен за престолонаследник през юни 2017 година, което го направи хипотетичен правоприемник на трона.

Под управлението на принц Мохамед, трансформацията на кралството стартира да се форсира и закупи идеологическа опора на саудитския шовинизъм.

Укрепването на връзките с Русия и подписването на съглашение през 2016 година за съдействие с Русия на международните петролни пазари в матрица, която след това стана известна като ОПЕК+, беше ранна демонстрация на тази смяна.

Това съответства с представянето на Vision 2030, носеща почерка на престолонаследника, олицетворяваща стратегическата ориентировка на страната за идващите 15 години.

От историческа позиция Визия 2030 може да се преглежда като ознаменуване на изоставянето на саудитската взаимозависимост от рентиерска стопанска система. В сферата на външната политика въздействието на принца се усеща в устойчивото отстояване на стратегическата автономност на кралството.

На подобен плевел геополитически декор не е изненада, че борбата на Съединени американски щати с Русия намира Саудитска Арабия в окото на бурята. Пътуването на Лавров до Саудитска Арабия провокира паника във Вашингтон.

В навечерието на идването на Лавров в Рияд държавният секретар на Съединени американски щати Антони Блинкен организира диалог с Ал Сауд сякаш за разискване на Йемен и други районни въпроси.

В доклада на Държавния департамент се споделя, наред с другото:

„ Секретарят (Блинкен) акцентира значимостта на интернационалната поддръжка за Украйна, защото тя пази нейния суверенитет и териториална целокупност, и акцентира нуждата от световен отговор на рецесията с продоволствената сигурност, резултат от бруталната война на президента Путин. ”

Ясно казано, Блинкен пропагандира за поддръжката на страните от Персийския залив за водения от Съединени американски щати „ световен отговор “ на краткотрайната продоволствена рецесия, която има за цел да трансферира виновността върху прага на Русия за основаването на сегашния дефицит на пшеница. Очевидно саудитското управление не е паднало в клопката.

Във всеки случай, под егидата на Организация на обединените нации, Русия и Турция започнаха работа по уреждането на филантропични коридори през водите на Черно море, които са минирани от Украйна. Генералният секретар на Организация на обединените нации прикани Съединени американски щати да облекчат глобите, с цел да разрешат съветския експорт на продоволствено зърно за международния пазар.

За да отклони вниманието от сполучливото пътешестване на Лавров до Рияд, водената от Съединени американски щати „ осведомителна война “ измисли подправената вест, че Саудитска Арабия „ оповестява се, че обмисля “ отстраняването на Русия от ОПЕК+.

Разговорите на Лавров в Рияд акцентират, че в противен случай, Русия и Саудитска Арабия алармират, че ОПЕК+ в действителност е мощна. Посланието не може да бъде изгубено във Вашингтон.

Превод: СМ

ВАЖНО!!! Facebook ни лимитира поради позициите ни! Споделяйте в профилите си, в групите и в страниците и по този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще доближават до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР