Факт е, че в навечерието й САЩ и Европа се

...
Факт е, че в навечерието й САЩ и Европа се
Коментари Харесай

Ердоган спаси НАТО и прецака Украйна

Факт е, че в навечерието й Съединени американски щати и Европа се оказаха в много неприятна позиция. Благодарение на многомесечни старания на западни политици и медии към събитието се нароиха големи упования. Те бяха свързани на първо място с триумфа на контранастъплението на ВСУ, което изглеждаше неизбежно като изгрева. Това от своя страна трябваше да даде нов подтик на унилото трансатлантическо единение с приемането във Вилнюс на стратегически значими решения за по-нататъшни взаимни дейности. Украинските очаквания, несъмнено, бяха напълно ориентирани към пускане на процеса на влизане на страната в Алианса, което не беше напълно фантастично, защото тази концепция има своите поддръжници измежду ръководещите елити от двете страни на океана.

Обаче, както се споделя, нещо се обърка. Не единствено това, само че и през последните седмици Киев не показва впечатляващи военни триумфи. Развоят на събитията на фронта принуди част от западния естаблишмънт да отвори очите си за действителността, която осъзна, че залогът за военна победа над Русия е най-малкото неправилен, а най-вече съдбовен. А това значи, че всички старания в тази посока съставляват безполезна и безсмислена загуба на пари, запаси, дефицитна военна техника (заедно с репутацията на производителите на същата тази техника).

В резултат на това в последните дни преди срещата станаха явни объркването и съмненията в така и така изцяло разногласните трансатлантически редици. Незападният свят замръзна в очакване, защото срещата във Вилнюс заплашваше да се трансформира в грандиозно нищо.

Западът беше изправен пред задачата незабавно да избави ситуацията и лицето на НАТО – и тук на сцената излезе Реджеп Тайип Ердоган. Именно с помощта на него като главен резултат от събитието във Вилнюс ще може да показа процеса на присъединение към алианса на Швеция, а в действителност провалената украинска тематика ще бъде изместена на назад във времето. Украйна, несъмнено, ще получи своя дял внимание и обещания за повече доставки, само че нищо покрай очакванията, които имаха. Съдейки по прясно инсценираната нервност на Владимир Зеленски, Киев е осъзнал тъжните за себе си вероятности.

Тук обаче поражда въпросът за какво му е това на Ердоган?

Имаше даже догатки, че Вашингтон е съумял да пречупи съпротивата на турското управление и изцяло да подчини Анкара на волята си, както се случи с Германия и други европейски столици. Това, несъмнено, е неточност.

Ердоган води суверенна политика, балансирайки ловко сред суперсилите години наред. С премахването на възраженията против влизането на Швеция в НАТО той направи сериозна услуга на Алианса и съответно на Вашингтон и не му струваше съвсем нищо. Не са изключени и проблеми вътре в страната, където съперниците на турския президент към този момент го упрекват в компромис със страна, в която изгарят Корана и " терористите бродят по улиците " (привърженици на ПКК). Но това безусловно не е сериозно.

Но в подтекста на външната политика има солидни изгоди. Ердоган отстрани част от насъбраните търкания със Запада и в това време, доста евентуално, контракти нови бонуси за Турция. Очевидно Щатите направиха отстъпки при доставката и модернизацията на турския флот от самолети F-16. Е, нововъзникналата тематика за влизането на Турция в Европейски Съюз загатва, че Анкара ще се опита да стъпче оптимално остаряла Европа за минали унижения.

Почти несъмнено връзките с Москва няма да пострадат от тази стъпка на Турция. За изненада на мнозина, Русия незабавно реагира умерено на проектите скандинавците да се причислят към Алианса и даже след влизането на Финландия, следването на стъпките на Швеция надали ще провокира изострен отговор у нея. Всъщност първите публични мнения на Кремъл и външното министерство удостоверяват това.

И най-после, не би трябвало да изпреварваме събитията: единодушието на Ердоган за влизането на Швеция в НАТО въобще не подсигурява, че процесът ще бъде приключен. Според турските медии Народното събрание на страната ще може да ратифицира това решение след месеци. Трябва да се допусна, че в случай че договореностите, реализирани по време на договарянията, не бъдат изпълнени, стремително ще се разкрият условия, които ще създадат това решение изрично невероятно.

Основната " жертва " на цялата тази конспирация е Киев. Но нищо не може да се направи по въпроса. Пред очите на Украйна имаше голям брой и разнородни образци за това по какъв начин е допустимо и належащо да се пазят суверенитетът и националните ползи (Турция е единствено един от тях). Тя обаче избра да върви по своя път, което я докара до сегашния резултат. По-нататък ще става единствено по-зле.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР