Евросъюзът е на път да наложи таван на цените на

...
Евросъюзът е на път да наложи таван на цените на
Коментари Харесай

ЕС налага ценови таван на газа и петрола от Русия

Евросъюзът е на път да наложи таван на цените на газа и петрола в подготвяния осми пакет от наказания против Русия. Пред Европарламента лидерката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен се разгласи за налагане на таван на цените на газа, от който се създава ток, като мярка за преодоляване на високите цени на горивата. Тази мярка, както и целият пакет, тя ще предложи на евролидерите преди неофициалната им среща в петък в Прага. " Нашият пазар на ток е построен по този начин, че високите цени на газа дефинират и цените на електричеството. Затова сме подготвени да обсъдим таван върху цените на газа, от който се създава ток ", сподели Фон дер Лайен. Като други ограничения тя уточни взаимните поръчки на синьо гориво в Европейски Съюз. Според нея независимото договаряне на доставки води до растеж на пазарните цени.
Лайен увери, че Европейски Съюз може да разчита на доставките на газ от Съединени американски щати и Норвегия. 
Посланиците на страните от Европейски Съюз са постигнали в сряда през нощта авансово съглашение за таван върху петролните цени като част от осмия пакет наказания, заяви " Политико ". Страните от Европейски Съюз възнамеряват да вкарат система за наблюдаване на промяната на знамената на танкери, с цел да управляват опитите за заобикаляне на глобите против съветския нефт. Малта, Гърция и Кипър, чиито танкерни флотилии транспортират множеството съветски нефт, бяха обезпокоени от резултата на горната ценова граница върху морските им промишлености. Те упорстват таванът на цената да се контролира съгласно пазара. Това докара до някои отстъпки към тези страни, което сне възраженията на Гърция и Кипър. Очаква се същото да се случи и с Малта.
Новият пакет включва нови забрани за експорт на основни съставни елементи за съветската войска, както и на избран тип стомана от Русия в Европейски Съюз. Според дипломати пакетът ще нанесе спомагателен удар против съветската промишленост, която към този момент се затруднява с производството на всичко - от коли до танкове, ракети и самолети. 
Унгария съумя да си подсигурява, че глобите против Русия няма да обиден построяването на нови енергоблокове в АЕЦ в град Пакш, написа във Facebook външният министър Петер Сийярто, предава ТАСС. Освен това таванът на цените на съветския нефт няма да важи за доставките по тръбопровода до Унгария.
Американският президент Джо Байдън в телефонен диалог с Володимир Зеленски разгласи нова военна помощ от 625 млн. $, която ще включва мобилни реактивни системи за залпов огън " Хаймарс ", артилерийски муниции и бронирани машини. 
Доставката на тежки оръжия на Киев затвърждава статута на Съединени американски щати като участник в спора, съставлява непосредствена опасност за стратегическите ползи на нашата страна и усилва риска от боен конфликт сред Русия и Запада, реагира съветският дипломат в Съединени американски щати Анатолий Антонов.>  >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР