Европейците трябва да отхвърлят крайния национализъм, ксенофобията и омразата -

...
Европейците трябва да отхвърлят крайния национализъм, ксенофобията и омразата -
Коментари Харесай

ЕС: Да отхвърлим райния национализъм, ксенофобията и омразата

Европейците би трябвало да отхвърлят крайния шовинизъм, ксенофобията и омразата - основополагащите детайли на тоталитарните и властническите режими. Това се споделя в изказване на Европейската комисия по случай деня на годишнината от подписването на Пакта Молотов-Рибентроп, разгласен за общоевропейски ден за удостояване на жертвите на тоталитарни режими, съобщи ДПА.

"На 23 август 1939 година Нацистка Германия и Съветският съюз подписаха пакта Молотов-Рибентроп, ознаменувал началото на един от най-тъмните интервали в близката история на нашия континент ", се споделя в взаимно изказване на първия заместник-председател на Европейска комисия Франс Тимерманс и комисаря по правораздаване Вера Йоурова.

"В цяла Европа тоталитарните режими лимитираха свободите на хората, нарушаваха правата им и трансфораха милиони редови жители в жертви на своите идеологии. " Комисарите декларират, че е належащо да се помнят "ужасите от предишното ", "за да бъдат отхвърлени тези, които желаят да възродят тези идеологии. В Европейски Съюз няма място за екстремизъм, назадничавост и подтисничество ", показват те.

На 23 август 1939 година външните министри на Третия райх – Йохан Рибетнтроп и Съветския съюз – Вячеслав Молотов - подписват в Москва контракт, с който двете страни се задължават да не атакуват една друга. В Секретния протокол Берлин и Москва си разделят Източна Европа на зони на въздействие. Съюз на съветските социалистически републики получава зелена светлина да причисли самостоятелните тогава Литва, Латвия, Естония, да превземе настояща по-голямата част от настояща Молдова (по това време в Румъния) и тогавашна Източна Полша. Третият райх получава независимост на деяние в западната част на Полша и другите райони в Европа.

От 2008 година датата се уважава като ден Европейският ден в памет на жертвите на сталинизма и нацизма
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР