Европейското подразделение на японския автомобилен производител Toyota - Toyota Motors

...
Европейското подразделение на японския автомобилен производител Toyota - Toyota Motors
Коментари Харесай

Toyota продължава да вярва в колите, задвижвани от водород

Европейското поделение на японския авто производител Toyota - Toyota Motors Europe, подписа меморандум за съгласие с Air Liquide и CaetanoBus, съгласно което трите компании ще работят дружно по разширение на предложенията, задвижвани от водород. Това ще включва развиване на инфраструктура и автопарк, с цел да се форсира разширението на водородната подвижност както за леки, по този начин и за тежкотоварни транспортни средства.

Триото ще се " насочи към цялата верига на цената на водородната подвижност ", като се стартира от възобновимото или нисковъглеродното произвеждане на водород до инфраструктурата за зареждане с гориво. Първоначално фокусът ще бъде върху рейсовете, леките търговски транспортни средства и леките коли, с спомагателна цел за ускорение на сегмента на тежкотоварните камиони.

Чрез изследване на взаимни благоприятни условия трите компании ще допринесат за, основна стъпка за стимулиране на търсенето и улеснение на достъпа до водород за други приложения за подвижност. Това включва инфраструктурата и бензиностанциите, както и интегрираните оферти за транспортни средства (лизинг и обслужване) на клиенти като таксиметрови компании, оператори на автопаркове, локални управляващи и други.
Реклама
Мат Харисън, президент и основен изпълнителен шеф на Toyota Motor Europe, сподели, че това е извънредно значима стъпка за осъществяване на водородните упоритости на компанията. Toyota беше първият огромен авто производител, който стартира да работи по създаването на транспортни средства с горивни кафези. В тях водородът от контейнер се смесва с О2, произвеждайки електричество, като това се случи още през 1992 година През 2014 година компанията показа Mirai, седан с водородни горивни кафези. От Toyota настояват, че транспортните й средства с горивни кафези не отделят " нищо с изключение на вода от ауспуха ".

Заедно с Mirai Toyota взе участие в създаването на по-големи транспортни средства с водородни горивни кафези. Те включват рейс, който е наименуван Sora, и прототипи на тежкотоварни камиони. Освен горивните кафези Toyota също преглежда потреблението на водород в моторите с вътрешно горене, въпреки и съществени триумфи на този фронт към момента да липсват.
Водородът не е за всеки
Макар и толкоз огромен състезател в сектора на автомобилното произвеждане да залага мощно на водородните кафези, досега сякаш това остава пазарна ниша. Hyundai е другият производител, който предлага сходен вид автомобил - Nexo.

Прототип на такова транспортно средство създава и BMW. Миналото лято BMW стартира да тества транспортни средства, които употребяват задвижване с водородни горивни кафези, като немският авто колос употребява технологията " в ежедневни условия по европейските пътища ". Отделните кафези на транспортните средства са обезпечени от Toyota, като BMW създава пакета от горивни кафези и цялостната задвижваща система.
Реклама
Друга компания обаче не се пробва да завземе част от пазара, като повода е нерешителност, че водородът може да бъде съответен сурогат на горивото. Освен това съществуват и терзания, че детайлът би бил доста по-нужен в други промишлености и потреблението му за задвижване на коли би черпело от ресурса.

Двама изпълнителни шефове на огромни автомобилни компании сякаш са най-големите съперници на концепцията за водородно задвижвани коли. Първият е притежателят на Tesla Илън Мъск, който през 2020 година се разгласи срещу, като тогава сподели, че водородните горивни кафези са за простаци (туитът на Мъск гласеше: fuel cells = fool cells).

След това той получи поддръжка и от изпълнителния шеф на Volkswagen Херберт Дийс. " Зеленият водород е нужен за стоманата, химикалите, авиацията и не би трябвало да се озовава в колите. Твърде скъпо, неефективно, постепенно и мъчно за разрастване и превозване. В последна сметка никакви водородни коли не се виждат ", съобщи той в обществените мрежи.

Всичко това показва картина на разграничен отрасъл, който не може да се сплоти към концепцията за водородни коли. По този метод, ако технологията в действителност се окаже сполучлива, Toyota, BMW и Hyundai несъмнено ще са на най-малко една ръка разстояние от конкуренцията.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Енергетика 2 Енергетика 3 Войната в Украйна 1 Енергетика 2 Коментари и разбори 3 Енергетика 1 Енергетика 2 Войната в Украйна 3 Коментари и разбори Реклама Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Компании
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР