Европейският съюз трябва да наложи временна забрана на компании от

...
Европейският съюз трябва да наложи временна забрана на компании от
Коментари Харесай

Брюксел да забрани на китайски компании да придобиват евтино европейски фирми

Европейският съюз би трябвало да наложи краткотрайна възбрана на компании от Китай да получават европейски компании, който сега са обезценени или имат проблеми с бизнеса поради ковид, съобщи ръководителят на групата на Европейската национална партия в Европарламента Манфред Вебер, представен от Ройтерс.

"Свидетели сме по какъв начин китайски компании, частично финансирани от страната, ускоряват опитите си да придобият на ниска цена европейски компании или такива, които изпитват стопански компликации поради рецесията с ковид. По тази причина Европейски Съюз би трябвало да реагира по съгласуван метод и да постави завършек на китайския шопинг тур, като наложи 12-месечен мораториум върху продажбата на европейски компании, до момента в който завърши коронавирусната рецесия. Трябва да се защитим ", акцентира Вебер.

Германският реакционер добави, че Китай е "стратегически съперник на Европа с властнически модел на ръководство, който желае да усили мощта си и да измести Съединените щати като водеща мощ ".

Китайски компании се оглеждат за преференциални покупко-продажби в софтуерния бранш в Европа поради поевтиняването на акциите в последните седмици. В сегашния миг европейският пазар е извънредно уязвим. Рискът е Пекин да придобие надзор над стратегически технологии на континента - от изкуствен интелект, през телекомуникационни мрежи до обработката на данни. Европейският комисар по конкуренцията Маргрет Вестагер сподели през април за “Файненшъл таймс”, че страните в Европейски Съюз би трябвало да помислят за придобиване на дялове в огромни компании, с цел да предотвратят придобиването им от Китай.

В свое изявление във френския в. "Монд " ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел прикани европейците "да поддържат нужната групова дисциплинираност " във връзка с Китай, който дефинира като "систематичен противник в популяризирането на други модели на ръководство ".

"Отношенията на Европейски Съюз с Китай са толкоз многообразни, че методът ни не може да бъде едностранен. Китай е сътрудник, с който Европейски Съюз споделя тясно свързани цели, сътрудник при договаряния, с който Европейски Съюз би трябвало да откри обективен баланс, стопански съперник в конкуренцията за софтуерно владичество и последователен противник в популяризирането на други модели на ръководство. Изработването на общ европейски метод към страни - свръхсили в никакъв случай не е било лека задача и казусът с Китай не е изключение. Нещо повече, Китай не се колебае от време на време да се заиграва с тези различия. Несъмнено е обаче, че от нас, европейците, зависи да поддържаме нужната групова дисциплинираност ", добавя той.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР