Европейският съюз ще предостави допълнителна финансова помощ на държавите-членки за

...
Европейският съюз ще предостави допълнителна финансова помощ на държавите-членки за
Коментари Харесай

ЕС предоставя допълнителна финансова подкрепа на държавите членки за защита на работните места

Европейският съюз ще даде спомагателна финансова помощ на държавите-членки за отбрана на работните места и служащите, наранени от пандемията, оповестиха от Европейския парламент.

Много предприятия изпитват стопански усложнения вследствие на рецесията от ковид Covid-19, което наложи краткотрайното прекратяване на работата им или забележителното намалениете на дейностите и работното време на личния състав. За да поддържа работодателите и да отбрани служащите и независимо заетите лица от загуба на работа или приходи, Европейската комисия предлага нов краткотраен инструмент, наименуван Sure (Подкрепа за понижаване на рисковете от безработица при изключителни ситуации), които да добавят националните старания за отбрана на заетостта.

Предложението е част от набор от ограничения на Европейски Съюз за подкрепяне на държавите-членки за справяне с пандемията от ковид.

Защита на работните места по време на рецесията

По време на рецесията Европейски Съюз би дал финансова помощ по програмата Sure под формата на заеми, отпускани при преференциални условия на страните от Европейски Съюз, които желаят поддръжка. Помощта би финансирала национални схеми за схеми за кратко работно време, компенсации за безработица и сходни ограничения за отбрана на работните места. До 100 милиарда евро ще бъдат налични за всички 27 държави-членки.

Схеми за кратко работно време

Схемите за кратко работно време биха разрешили на фамилиите да запазят приходите си и да продължат да заплащат сметките си, до момента в който компаниите ще могат да пазят индустриалния потенциал и чиновниците, като подсигуряват непоклатимост на пазара. В дълготраен проект тези схеми могат да предотвратят по-тежки последствия за стопанската система и да оказват помощ на бизнеса да се възвърне по-бързо след рецесията.

Приветствайки основаването на Sure и призовавайки страните от Европейски Съюз да го приложат бързо, словашкият член на ECR Лусия Юриш Ничолсонова, ръководител на комисията по заетостта на Парламента, съобщи, че това е значим израз на солидарността на Европейски Съюз и потребен инструмент за намаляване на социално-икономическите резултати на рецесията Covid-19. " Подкрепяйки схеми за работа в къси периоди и сходни ограничения, Sure ще помогне на фирмите, изпитващи стопански усложнения, да запазят хората на работното място ", изясни тя.

Решение на Европейски Съюз за поддръжка на заетостта

Въпреки че Sure е краткотраен инструмент, основан особено за справяне с последствията от пандемията, Европейската комисия работи по ново предложение за Европейска скица за презастраховане при безработица и за подкрепяне на заетостта и отбрана на служащите, които губят работата си заради стопански разтърсвания.

Европейският парламент съобщи, че сходна съществена скица за обезщетение при безработица ще способства директно за стабилизиране на приходите на семействата, като по този метод ще ускори общественото измерение на Европа. 

Една бъдеща европейска скица за презастраховане на компенсации при безработица има за цел да понижи натиска върху обществените финанси на страните от Европейски Съюз, като дава поддръжка за националните ограничения за опазване на работните места и улеснява прехода назад към работа. Очаква се Комисията да показа предлагането си по-късно тази година.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР