Европейският съюз сгреши като запази мълчание през 2016 г. по

...
Европейският съюз сгреши като запази мълчание през 2016 г. по
Коментари Харесай

ЕС трябваше да реагира на лъжите преди референдума за Брекзит, каза Юнкер

Европейският съюз сгреши като резервира безмълвие през 2016 година по време на акцията преди референдума за Брекзит, и трябваше да поправя " лъжите ", популяризирани от последователите на напускането, съобщи ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, представен от " Ройтерс ".

" Беше неточност да не се намесим, тъй като можехме да сме единствените, разрушили лъжите, които се разпространяваха ", сподели Юнкер по време на конференция в Брюксел. " Беше неточност да мълчим във значим миг ", уточни още той, като добави, че висшите евроинституции са следвали съвета на някогашния английски министър председател Дейвид Камерън, който насочи предизвестие против намесата във вътрешните работи на Обединеното кралство.

Неприемливи съпоставения

Юнкер също така сподели, че е " изцяло недопустимо " свързването на ръководителя на Европейскя съвет Доналд Туск с Йосиф Сталин и Адолф Хитлер, както бе наравено по полска телевизия.

Туск, някогашен полски министър председател и противник на ръководещата сега националистка партия " Право и правдивост ", предходната седмица изнесе тирада в столицата Варшава, отправяйки остри рецензии към държавното управление. Той сподели на ръководещите евроскептици да спрат да нарушават върховенството на закона и полската конституция. Това се случи на фона на спекулации, че Туск обмисля да се завърне в полската политика, откакто свърши мандатът му в Европейския съвет в края на ноември.

Полската държавна телевизия реагира с клип, представящ Туск като политик, който преследва немски, а не полски национални ползи. До него в клипа бяха включени фотоси на Сталин и Хитлер.

Доверие в Тръмп

Юнкер изрази мнение, че на президента Доналд Тръмп може да се има вяра за комерсиалните връзки сред Европейски Съюз и Съединени американски щати и че китайско-американският търговски кофликт би трябвало да бъде решен скоро, с цел да се възвърне доверието на вложителите.

Той уточни, че от срещата му с Тръмп във Вашингтон през юли предходната година нищо не се е трансформирало в трансатлантическите търговски връзки.

Според него огромна част от международните стопански проблеми са свързани с комерсиалното напрежение сред Пекин и Вашингтон. " Ако вложителите нямат чувството, че този проблем може да се реши скоро, тогава желанието за вложения от двете страни на Атлантика и по света отслабва ", добави Юнкер.

Орбан, Полша, популиститите

На конференцията, прдължила близо час, той разяснява и други въпроси. " Горд съм, че успяхме да задържим Гърция в еврозоната. Гърците, изключително по-бедните, демонстрираха резистентност ", акцентира Юнкер, представен от Българска телеграфна агенция.

" Научих от изявление на унгарския министър председател Виктор Орбан, че сме в положителни връзки. Орбан постоянно ме изненадва - споделя, че било неточност да одобрявам поста на ръководител на Европейска комисия поради английската опозиция преди време. Той не биваше да бъде избиран от унгарците ", съобщи Юнкер.

" Полша има място в сърцето на Европа, придвижването " Солидарност " породи там и това не би трябвало да се не помни. Макар да имаме разлики с полското държавно управление, все в миналото ще успеем да решим откритите въпроси. Европа е построена от хората, а не от държавните управления ", уточни ръководителят на Еврокомисията.

" Трябва да преборим популистите и екстремистите, само че не с персонални нападки. Броят на сходни нападки нараства и това е нещо ново. Трябва да се борим с дейности, да кажем на европейците, че имат учредения за вяра и не доста мотиви за паники ", заключи Юнкер.

Възходът на националистите и популистите не би трябвало да се изяснява единствено с недоволството от Европа, а и с неуспехите от национални политики, разяснява той. Юнкер предсказа, че Европейският съвет няма да може да избере за негов правоприемник някой, който не е бил превратилено водещ претендент за поста.

Трябва да решим въпросите, които в действителност имат значение на европейско ниво. Няма да успеем, в случай че желаеме да се занимаваме с всичко, уточни Юнкер. Той съобщи, че не изключва опцията за смяна на европейските контракти, само че настоя, че и с настоящите текстове може да се реализиран доста промени, в случай че има воля.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР