Европейският съюз се готви да отложи Брекзита най-малко до юли,

...
Европейският съюз се готви да отложи Брекзита най-малко до юли,
Коментари Харесай

Гардиън: ЕС се готви да отложи Брекзит най-малко до юли

Европейският съюз се готви да отсрочи Брекзита минимум до юли, откакто е стигнал до извода, че Тереза Мей няма да успее да прокара своето съглашение през Народното събрание, допуска лондонският в. Гардиън.

Имайки поради вътрешната съпротива против премиера, в този момент Брюксел счита за малко евентуално да бъде спазен крайният период 29 март за овакантяване на Европейски Съюз и чака да получи през идващите седмици молба от Лондон за отсрочването на член 50 (за излизане на държава-членка от блока). Когато бъде получена молбата на Обединеното кралство, се чака ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск да свика специфична среща на върха на съюза за отсрочване на датата на Брекзит. Представители на Европейски Съюз споделиха, че това с какъв брой ще бъде продължен преговорният интервал, позволен от член 50, ще се реши според от основанията за отсрочване, които ще показа Мей. Едно техническо удължение до юли евентуално е първата стъпка, с която на Мей ще бъде обещано в допълнение време за преразглеждане и ратификация на актуалната договорка, откакто "Даунинг стрийт " 10 получи ясна визия какво ще изиска болшинството в Камарата на общините. "Ако министър-председателят оцелее и ни осведоми, че се нуждае от повече време, с цел да завоюва целия парламент за договорката, ще бъде препоръчано техническо удължение до юли ", сподели представител на Европейски Съюз.

Високопоставени източници от Брюксел споделиха, че на по-късна дата може да бъде препоръчано последващо, по-продължително удължение, в случай че вероятно бъдат планувани парламентарни избори или втори референдум, макар че идните праз май избори за Европейски парламент може да основат компликации. Дипломат от Европейски Съюз сподели: Първата сесия на Народното събрание е през юли. Трябва да има евродепутати от Обединеното кралство, в случай че то е още страна членка. Обаче в Европейски Съюз нещата не са черно-бели.

Днес Европейската комисия разгласява писмо, с което дава нови уверения за краткотрайния статут на ирландската граница с вяра да завоюва някои членове на Камарата на общините за договорката, само че представители на Брюксел имат скромни упования (долната камара на Народното събрание в Лондон).Държавните и държавните ръководители обявиха на последната си среща на върха, че съглашението за овакантяване и противоречивият защитен механизъм за ирландската граница (който съгласно огромен брой депутати консерватори ще вкара за непрекъснато Обединеното кралство в клопката на митническия съюз на ЕС) не подлежат на смяна и нова интерпретация.

Източници в Брюксел обаче настояват, че единствено ще слушат и ще следват насоките на Мей за идващите си стъпки, в случай че тя понесе тежко проваляне, както се чака. В рамките на три парламентарни работни дни след вота министър председателят би трябвало да направи пред Народното събрание изказване за идващите си ходове. Представители на Европейски Съюз считат, че каквото и да стане, евентуално ще се наложи удължение на двегодишния преговорен интервал. До такова умозаключение стига и прогнозата на водещ анализатор на риска "Икономист интелиджънс юнит " (ИИЮ), която бе оповестена през днешния ден.

Даниел Хараламбъс, анализатор за Англия, споделя: Наистина не остана време и сме на стадий, в който Брекзитът ще настъпи през март единствено в случай че, колкото и да е необикновено, Народното събрание утвърди на 15 януари договорката на Мей, или в случай че поддържа овакантяване без договорка. При всички други разновидности държавното управление ще би трябвало да си завоюва още време и ние считаме, че Европейски Съюз ще бъде податлив да го отпусне, с цел да избегне пагубна обстановка.

В неделя министърът за Брекзит Стивън Баркли твърдо съобщи, че има известна смяна и увеличение на поддръжката от страна на депутати за договорката на Мей, като загатна, че при неуспех на вота министър председателят ще се съобрази с насоките от Народното събрание за това какво биха подкрепили депутатите. "Страната има право да знае какво отстояват членовете на Народното събрание, а освен срещу какво са и е значимо Камарата да заеме позиция за това какво може да поддържа ", сподели Баркли. През предходната седмица представители на Европейски Съюз бързо отхвърлиха известията, че към този момент били почнали полемики с Англия за удължаването на влизането в действие на член 50. "Със сигурност в последно време британците не са говорили за това ", сподели един представител. "Ако не друго, минимум за това им се приказва в този момент ", добави той

Създава се усещане, че Европейски Съюз ще отговори великодушно и дори ще предоговори изискванията в съглашението за овакантяване, ако Мей внезапно промени курса и одобри непрекъснат митнически съюз, с цел да прокара договорката в Народното събрание. Официален представител сподели, че отводът на водачите от 27-те на срещата им през декември да дадат на Мей 2021 година като краен период за привършване на договарянията за бъдещите търговски връзки се е базирал на убеждението, че тя има още какво да предложи, с цел да мине договорката в Народното събрание. "Лидерите са доста по-хитри, в сравнение с си мислят хората - виждат какво става в Обединеното кралство; и те не бяха уверени, че е допустимо бързо да се реализира комерсиално съглашение, тъй като английското държавно управление не споделя ясно какво желае ", сподели представителят.

Муджтаба Рахман, някогашен ковчежник на комисията и началник на рисковата консултантска група "Европа за Евразия ", сподели: Смятаме, че Европейски Съюз ще пожелае да се върне към съглашението за излизане и да премисли защитния механизъм за Ирландия, ако Англия може да доближи до вдъхваща доверие позиция, за която водачите сметнат, че ще докара до безпроблемно овакантяване. Ако да вземем за пример позицията на Обединеното кралство еволюира към непрекъснат митнически съюз, това може да промени динамичността на мисленето за защитния механизъм.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР