Европейският съюз работи върху проект на закон, който не задължи

...
Европейският съюз работи върху проект на закон, който не задължи
Коментари Харесай

ЕС подготвя свой закон за финансирането от чужбина, но едва ли ще е за "чуждестранните агенти"

Европейският съюз работи върху план на закон, който не задължи неправителствени групи, консултантски компании и университетски институции да разкриват всякога, когато се възползват от финансиране, идващо от страни отвън Европейски Съюз, заяви брюкселското издание " Политико ".

Според изданието три източника настояват, че планирането е в напълно ранна фаза и пробва да отговори на казуса с акциите за въздействие върху съюза.

Каквато и форма да одобри самодейността, надали ще се появи Европейски закон за задграничните сътрудници, защото това опонира на решения на Съда на Европейски Съюз и в нито една от 27-те страни членки няма законодателство, прибягващо до сходен термин.

" Политико " напомня, че условие за вписване на лобисти от името на задгранично държавно управление, компания, организация или физическо лице има в Съединени американски щати и Австралия. Американският закон от 1938 година се назовава по този начин - Закон за регистрирането на задграничните сътрудници.

Европейската версия надали ще е ориентирана към физически лица, само че евентуално ще дефинира бизнеса и организации с нестопанска цел в Европейски Съюз да разкриват, когато получават финансиране, в това число заплащания за научни проучвания. Това изяснява поискал анонимност чиновник в Европейската комисия, съгласно който обмислянето на концепцията би трябвало да завърши към края на май.

" Очевидно въпросът е внимателен. Все още сме в ранен стадий на събиране на информация от необятен кръг, с цел да сме сигурни, че подхождаме вярно ", добавя източникът от Комисията. За задачата на неправителствени организации е разпратен прелиминарен въпросник, в който към този момент се питало за детайлности от кое място идва финансирането им.

Зам.-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова е възнамерявала тази седмица поредност от срещи с гражданското общество.

 Вера Йоурова, зам.-председател на Европейската комисия.
© audiovisual.ec.europa

Вера Йоурова, зам.-председател на Европейската комисия.

В разбор от преди месец на грузинския Институт за независимост на информацията се припомня въпросът от Унгария, по който Съдът на Европейски Съюз постанови на 18 юни 2020 година, че локалната версия на подобен закон от 2017 година ( За бистрота за организациите, получаващи задгранични средства) нарушава член 63 от Закона за действие на Европейски Съюз (за свободното придвижване на капитали) и член 12 от Хартата за главните права на Европейски Съюз (за свободата на сдружаване). Именно това решение на ECJ плюс наказателната процедура, стартирана от Европейската комисия принуди Виктор Орбан да отдръпна наложителното вписване и " етикиране " на Неправителствени организации в страната като " задграничен сътрудник ".

Анализът е във връзка проектозакона за чуждетстранни сътрудници в Грузия, отдръпнат след няколко дни на бурни цивилен митинги, на които се твърдеше, че той е копие на подобен закон в Русия. Европейският съд за правата на индивида в Страсбург (свързан с друга организация - правозащитният Съвет на Европа) към този момент се произнесе, че така наречен Закон за задграничните сътрудници в Русия нарушава член 11 от Европейската спогодба за правата на индивида, защитаващ свободата на сдружаване. Съдилища в Европа също са постановявали по разнообразни мотиви, че е проблематично от Неправителствени организации да се изисква да се отбелязват като " задграничен сътрудник " и да бъдат задължавани да се вписват в съответен указател като такива.

Венецианската комисия (също от структурите на Съвета на Европа) означи, че унгарският проектозакон повдига въпроси и за сходство с член 14 от Европейската спогодба за правата на индивида (за отбрана от дискриминация).

В този смисъл, в случай че Европейски Съюз стигне до някаква своя версия на закона в Съединени американски щати и я назова " за задграничните сътрудници ", тя може да бъде незабавно призната от Орбан и сходни нему като оправдания да върнат отхвърлени от съда национални закони като инструмент за напън над сериозните гласове и дейности към властта.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР