Европейският съюз призова своите членки да предоставят повече боеприпаси на

...
Европейският съюз призова своите членки да предоставят повече боеприпаси на
Коментари Харесай

ЕС призова членките си да осигурят боеприпаси на Украйна

Европейският съюз прикани своите членки да дават повече муниции на Украйна от своите ресурси, както и от всевъзможни поръчки, които може би към този момент са създали на отбранителната промишленост, с цел да оказват помощ за успеха над нахлуващите съветски сили, предава „ The Washington Post ”.

Според някои оценки Украйна изстрелва до 6 000-7 000 артилерийски снаряда на ден - почти същото количество, което една дребна европейска страна поръчва през мирновременна година - само че това е единствено към една трета от броя на снарядите, които Русия употребява, една година след войната.

„ Трябва да действаме с възприятие за неотложност “, сподели висшият представител на Европейски Съюз по външната политика Жозеп Борел пред кореспонденти в централата на НАТО в Брюксел.

Борел сподели, че е писал до 27-те министри на защитата на блока, призовавайки ги да „ дадат приоритет на Украйна “, когато става въпрос за оръжия и муниции.

„ Това, което би трябвало да създадем, се мери в седмици, а не в месеци “, добави той.

Украинският президент Володимир Зеленски прикани своите западни съдружници да ускорят военната си поддръжка, предупреждавайки, че забавянето ще бъде в интерес на Русия, защото нашествието наближава годишнината си на 24 февруари.

Дебатът в Европейски Съюз беше фокусиран върху методите за взаимно закупуване на муниции и потреблението на специфичен взаимен фонд за обезпечаване на в допълнение финансиране. Въпреки това, отбранителната промишленост изисква солидни, дълготрайни поръчки, с цел да издържи и разшири индустриалните линии и не може просто да усили доставките за една нощ.

Говорейки на конференция с Борел и украинския външен министър Дмитро Кулеба, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг сподели, че най-голямата организация за сигурност в света ще сътвори скица, която да помогне на Украйна да получи доставките, от които се нуждае.

НАТО счита, че Русия е почнала дълго чакана атака през последните седмици, повишавайки интензивността на офанзивите в Източна Украйна, до момента в който натрупва сили на юг. Официални лица споделиха, че Украйна евентуално ще стартира лична контранастъпление напролет. Запитан дали счита, че западните сътрудници на Украйна работят задоволително бързо, Кулеба сподели, че „ не е направено задоволително “. Но означи: „ Никой не очакваше тази война да продължи толкоз дълго. Затова в един миг се стигна до обстановката, когато стана ясно, че производството би трябвало да бъде разгърнато ”.

For first time we met in the constellation – – in a clear demonstration of our unity of purpose in support of Ukraine.

We agreed today to establish a trilateral coordination mechanism to ensure better links of our defence industries and procurement.
— Josep Borrell Fontelles (@JosepBorrellF)

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР