Европейският съюз първо трябва да подпише споразумение за стратегическо партньорство

...
Европейският съюз първо трябва да подпише споразумение за стратегическо партньорство
Коментари Харесай

Орбан: ЕС първо трябва да направи това с Украйна

Европейският съюз първо би трябвало да подпише съглашение за стратегическо партньорство с Украйна, вместо да стартира с нея договаряния за присъединение, съобщи през днешния ден унгарският министър председател Виктор Орбан, представен от " Ройтерс ".

" Това (споразумение - бел. ред.) може да е със период от 5-10 години, дано първо се сближим, защото дистанцията посред ни в този момент е прекомерно огромно. Нека си дадем време да работим дружно и да повдигаме въпроса с участието, откакто забележим, че можем да работим дружно ", посочи Орбан в ефира на Унгарското радио.



С днешното си изказване унгарският водач дава сигнал за вероятен компромис преди основна среща на европейските водачи, отдадена на бъдещето на връзките на Европейски Съюз с Украйна.

Планира се водачите на 27-те страни от Европейски Съюз да се срещнат в средата на този месец, с цел да решат дали да одобряват рекомендацията на Европейската комисия за започване на договаряния за присъединение с Украйна незабавно щом Киев извърши последните условия за предоставяне на старт на присъединителния развой.



Подобно решение в Европейски Съюз се взима с единогласие на членуващите в блока страни. Виктор Орбан нееднократно съобщи, че Унгария няма да поддържа предлагането на Европейската комисия в сегашната му форма.

Унгарският министър председател акцентира през днешния ден, че няколко въпроса ще би трябвало да бъдат изяснени, преди да стартират договарянията за присъединение с Украйна.



" Ако не знаем (какви последствия ще има присъединението на Украйна - бел. ред.), не би трябвало да започваме договаряния... По тази причина ще предложа Европейски Съюз първо да подпише съглашение за стратегическо партньорство с Украйна ", съобщи Орбан.

Орбан направи изказването си ден откакто представители на Европейски Съюз обявиха през вчерашния ден, че Унгария е покрай това да получи достъп до милиарди евро европейски средства, предопределени за Будапеща, които Брюксел замрази поради съображения, свързани със положението на демокрацията в Унгария.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР